Investicije
0

Ozvaničen početak rada društva Raiffeisen invest

Sarajevo-x.com
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U četvrtak je na konferenciji za novinare ozvaničen početak rada društva Raiffeisen invest - društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima, koje je u vlasništvu Raiffeisen banke.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Osnovna djelatnost društva je prikupljanje novčanih sredstava javnom ponudom investitorima te upravljanje prikupljenim sredstvima. Na konferenciji je prezentiran i Raiffeisen cash – prvi proizvod koji je Raiffeisen invest ponudio tržištu.

"Zadovoljstvo mi je što smo proširili lepezu proizvoda u našoj ponudi pokretanjem otvorenog investicijskog fonda na bh. tržištu. Naravno, još mi je veće zadovoljstvo što bh. tržište napreduje uprkos svim aktuelnim dešavanjima i razvija potencijale za proizvode poput onih koje nudi Raiffeisen invest", izjavio je Michael Müller, direktor Raiffeisen banke.

"Znatna finansijska sredstva koja građani, ali i kompanije, drže na avista računima sa vrlo malim ili nikakvim prinosima stoje praktično neiskorištena. Realizacijom projekta Raiffeisen invest mi smo omogućili plasman tih sredstava, uz adekvatnu zaradu", izjavio je Karlheinz Dobnigg, izvršni direktor za poslovanje sa stanovništvom u Raiffeisen banci.

"Prvi proizvod koji je Raiffeisen invest ponudio tržištu je Raiffeisen cash. Radi se o otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom, koji sredstva ulaže u finansijske instrumente novčanog i obvezničkog tržišta koji nose minimalan rizik. Ovaj fond namijenjen je svim fizičkim i pravnim osobama koje žele uložiti višak sredstava na kraći vremenski period uz visoku sigurnost uloga i prinose primjerene vrlo niskoj rizičnosti Fonda", izjavila je Lejla Baljević-Ramović, direktorica društva Raiffeisen invest.

Imovina fonda Raiffeisen cash ulaže se u različite vrste finansijskih instrumenata čime se smanjuje rizik kojem se Fond izlaže. Novčana sredstva se mogu povući i njima se može raspolagati u svakom trenutku, a na web-stranici Društva redovno će biti dostupna struktura najznačajnih ulaganja prema sektorskom, geografskom i valutnom kriteriju, uključujući i cijenu udjela koja će se svakodnevno objavljivati. Ulaganje u Raiffeisen cash podrazumijeva preuzimanje niskog nivoa rizika te ostvarenje stabilnog, ali kontinuiranog rasta prinosa.

Ulaganje u Raiffeisen cash otvoreni investicijski fond pristupačno je i veoma jednostavno. Investicione udjele Raiffeisen cash klijenti mogu kupiti u sjedištu Raiffeisen investa ili u poslovnicama Raiffeisen banke u FBiH, ovlaštenim za prodaju udjela. Više detalja o društvu Raiffeisen invest potražite na <ahref="http://www.raiffeiseninvest.ba/">www.raiffeiseninvest.ba.