Finansije
2

Raiffeisen banka u BiH uspješno završila 2011. godinu

FENA
Raiffeisen banka zaključila je 2011. godinu s uspješnim rezultatima poslovanja - dobit je iznosila 43,85 miliona KM, ukupna aktiva nešto više od četiri milijarde KM, dok je kapital banke iznosio 501,10 miliona KM.

Ukupni krediti iznosili su 2,5 milijardi KM, a ukupni depoziti 2,9 milijardi KM. Povrat na kapital u prethodnoj godini bio je 8,75 procenata.

U poređenju s 2010. godinom, Raiffeisen banka je u 2011. godini ostvarila znatno veću dobit.

Po riječima direktora banke Michaela Müllera, faktori koji su uticali na povećanje dobiti jesu smanjenje administrativnih troškova, troškova rizika i troškova refinansiranja.

Uprkos povećanju kreditnog portfelja, kako je dodao, u prošloj godini je došlo do blagog smanjenja prihoda od kamata jer su smanjene prosječne kamatne stope klijentima. S druge strane ostvaren je porast prihoda od naknada kao rezultat uvođenja novih proizvoda te povećanja ukupnog obima poslovanja.

Iako je stopa rasta kredita niža u odnosu na prethodne godine ipak je značajno istaći činjenicu da je ukupan iznos kredita koji je Raiffeisen banka plasirala stanovništvu i malom biznisu bio nešto više od pola milijarde KM (534 miliona KM), dok je ukupan volumen kredita odobrenih u 2011. postojećim i novim korporativnim klijentima, dakle privredi bio nešto iznad milijardu KM (1,004 milijardu KM).

Müller je kazao da je u protekloj godini potvrđeno i povjerenje građana u Raiffeisen brend, stabilnost i poslovnu politiku te banke.

Naime, u cijelom bankarskom sektoru depoziti su porasli za oko 300 miliona KM, dok su depoziti unutar Raiffeisen banke porasli za 350 miliona KM.

Direktor Raiffeisen banke Michael Müller se danas na pres-konferenciji u Sarajevu osvrnuo i na kretanje ključnih pokazatelja poslovanja bankarskog sektora u proteklih 11 godina, ukazujući na činjenicu da je priliv kapitala bio znatno veći u odnosu na ostvarenu dobit, uprkos relativno niskoj stopi povrata na kapital.