Investicije
231

Oni ne mare za politiku: Hercegovci Mate Rimac i Igor Krežić najavljuju zajednički projekat u Mostaru

Klix.ba
Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila i Igor Krežić, vlasnik grupacije NSoft&Spark dogovorili su saradnju, a kako kažu riječ je o sasvim novom proizvodu, koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u Mostaru.

Rimac automobili, već svjetski prepoznatljiv brend iza kojeg stoji Hercegovac Mate Rimac nedavno je sa još jednim Hercegovce, Mostarcem, Igorom Krežićem dogovorio saradnju koja bi trebala za rezultat imati stvaranje jednog sasvim novog tehnološkog proizvoda, zbog kojeg će u gradu na Neretvi biti otvorena nova radna mjesta.

"Rimac Automobili i NSoft%Spark pokreću zajedničku inicijativu, nešto novo, što nijedna kompanija do sada nije radila, sa zajedničkim snagama želimo stvoriti nove proizvode i nova radna mjesta. U Mostaru pokrećemo projekat gdje će naše postojeće kompanije profitirati, ali će biti odvojeno od od svih naših poslova", poručio je Mate Rimac.

Dodao je da trenutno okupljaju ekpu i kreću s pilot projektom, ali nije iznio detalje. Kako je kazao plan je da udvostruče broj radnih mjesta koje trenutno imaju i Rimac Automobili i NSoft&Spark.

"Pošto stvarno želimo pokrenuti poslovanja s drugačijim pristupom, pokušat ćemo investirati u još jednu tvornicu te ćemo u potpunosti smjer i viziju te tvornice prepustiti onome ko predloži najbolju ideju. Nakon što smo ispunili prošlogodišnje obećanje da ćemo zaposliti 100 ljudi (ispunili za 10 mjeseci) možemo već predvidjeti da će i 2017. godina biti barem ista po broju zaposlenih. Dobar dio ovoga radimo jer vidimo da je ljudima u gradu napokon stalo, hoćemo da pričamo o budućnosti, a ne o prošlosti, a ko će drugi o tome pričati nego naša djeca, zato u saradnji s Nenadom Bakićem pokrećemo projekt SparkCreators, te ćemo donirati minimlno 500 robota za sve osnovne škole koje se jave da žele sudjelovati", poručio je Igor Krežić.

Pozvao je i gradske vlastiu Mostaru da se uključe i omoguće kupovinu zemljišta za SparkLand, gdje predviđaju da bi moglo biti otvoreno 500 radnih mjesta.

"Znam da nema Gradskog vijeća, ali sad je pravi trenutak da se pokažete. Posebno hvala ljudima iz Mostara od kojih zadnjih mjeseci dobivamo nemoguću podrsku, niste ni svjesni koliko nam to znači", zaključio je Krežić.