Bolji uslovi za rad
54

Obnovljena zgrada pravosudnih institucija u Sarajevu, upriličena svečana ceremonija

T. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana simbolična ceremonija svečanog otvaranja obnovljenog objekta zgrade pravosudnih institucija.

Projekt energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP i AF BEEP) provodi se od 2015. godine, a do sada je u okviru ovog projekta obnovljeno 89 zgrada javne namijene, te je poboljšan komfor za oko 563.000 korisnika i kreirano 2.300 zelenih radnih mjesta.

Povodom ovog svečanog momenta prisutnima se obratio ministar pravde FBiH Vedran Škobić koji je poručio da je ovo mali, ali veliki korak ka stvaranju boljih uslova za rad.

"Ova obnova je donijela poboljšanje konfora za sve zaposlene koji se nalaze u ovoj zgradi. Objekti u kojima radimo ne trebaju biti prostori koji su isključivi, već gdje će se ljudi osjećati bolje i motivisano za rad", poručio je.

Osvrnuo se i na prijašnje stanje zgrade koja uopšte nije priličila uposlenim u ovoj zgradi.

"Zgrada je ekološki prihvatljiva. Mislim da smo ovim projektom postigli zacrtane ciljeve. Ona je svakako preduslov za racionalno korištenje energenata", naveo je.

Dodao je da ovaj sistem ističe njihovu opredjeljenost generalnoj borbi za održivim razvojem i bolji život uposlenih.

"Smatram da će biti mnogo bolje za uposlene. Vlada FBiH stoji svima onima koji se brinu za energetsku politiku i koji misle o ekološkim normama", dodao je.

Prisutnima se obratio i ministar prostornog uređenja Željko Nedić koji je naglasio da je ponosan na ovaj projekat jer se njima ispunjavaju obaveze smanjenja emisija ugljendioksida.

Implementirane su mjere energetske učinkovitosti, termoizolacija fasadnih zidova, djelomična zamjena postojeće stolarije/bravarije, termoizolacija krova, uz zamjenu pokrova, ugradnja centralnog sustava hlađenja prostora, sa ugradnjom nove cijevne mreže i ugradnjom ventilo-konvektora, zamjena postojećih kotlova energetski efikasnijima, te djelomična zamjena rasvjetnih tijela.