28 miliona KM kilometar
94

Obišli smo gradilište jedne od najskupljih dionica Koridora 5C kod Zenice dužine 5,3 kilometara

Autor: E. M.
Nastavak gradnje Koridora 5C od Zenice ka sjeveru očekuje se u narednim mjesecima, a na mjestu gdje će se graditi izlaz Zenica sjever uveliko se priprema teren za početak radova.

Već neko vrijeme na lokalitetu Donje Gračanice vrše se pripremni radovi terena na nastavku gradnje Koridora 5C kod Zenice odnosno, dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) na autoputu A1, poddionica Vranduk – Ponirak.

U sklopu ovih radova bit će kompletirana i Zenička obilaznica koja će imati izlaz Zenica sjever u zeničkom naselju Banlozi, a radi se o izuzetno teškoj dionici zbog brdovitog terena duž čitave dionice.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime konzorcija izvođača radova Ahmet Murat Turkoglu, direktor Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Mario Bevanda, u ime Heringa d.d. Široki Brijeg (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sredinom maja su potpisali ugovor o gradnji ove dionice vrijednosti 76 miliona i 592 hiljade eura sa PDV-om.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID), a u sklopu ovih radova bit će izgrađeno 5,3 kilometara puta, potporni zidovi, dva mosta, tri vijadukta i tunel, a radovi bi trebali biti završeni u naredne dvije godine.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na gradilištu smo zatekli brojnu mehanizaciju koja vrši pripremu terena, a u narednih mjesec dana bit će poznati detalji te konkretizovani koraci na gradnji prvih kilometara ovog puta.