Investicije
40

Njemački investitor zainteresiran za ulaganje u modernizaciju stadiona na Koševu

Klix.ba
Predstavnici Općine Centar Sarajevo, na čelu sa savjetnikom općinskog načelnika za investicije Mustafom Resićem, razgovarali su s predsjednicom podružnice kompanije "Dersa propertyconsulting SL" u Bosni i Hercegovini Shahrzad Vakilzadeh o projektu modernizacije Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" Koševo.

Savjetnik Resić je naglasio da ovaj projekat predstavlja jedan od glavnih razvojnih prioriteta načelnika Nedžada Ajnadžića, pri čemu je prezentirano predidejno rješenje rekonstrukcije stadiona s pratećim poslovnim sadržajima, s akcentom na modernizaciju stadiona po mjerilima svjetske i evropske fudbalske federacije, kako bi Sarajevo kao glavni grad BiH što prije dobilo atraktivno sportsko borilište za takmičenje domaćih klubova i njihovo učešće na međunarodnoj nogometnoj sceni. Istovremeno, ova velika investicija u kojoj bi strani partneri uložili više desetina miliona eura otvorila bi značajne poslove za domaće građevinske kompanije u narednih nekoliko godina.

Predsjednica podružnice kompanije Dersa propertyconsulting SL u Bosni i Hercegovini Shahrzad Vakilzadeh je istakla da bi rekonstruisani stadion trebao primati između 30 i 40 hiljada gledalaca, izgrađen po svjetskim standardima kao što su natkrivene tribine, veći komfor za gledaoce, teren bliži publici, moderne lože za novinare, hotel uz stadion, poslovni centar, podzemne parking garaže...

"Na osnovu evropskih iskustava u vezi ulaganja u sportsku infrastrukturu s pratećim poslovnim sadržajima, zainteresirani smo za model javno-privatnog partnerstva u kojem bi Općina uložila sadašnji stadion, zemljište na ovom lokalitetu, a naša kompanija finansijska sredstva za izgradnju stadiona i drugih planiranih objekata. Pri tome, profit bi se dijelio srazmjerno uloženim sredstvima obje strane", naglasila je Vakilzadeh.

Zaključeno je da Općina Centar do narednog susreta razriješi urbanističke, pravne, finansijske i druge aspekte u vezi s realizacijom ovog najvećeg sportskog projekta u našoj državi, te da Dersa propertyconsulting SL dostavi Općini pismo namjere u kojem će bliže definirati svoje prijedloge u vezi s realizacijom ovog velikog projekta.