Poslovna zona Ratkovac
498

Njemačka investicija u Cazinu: Fabrika Longwood počela s radom

A. P.
Fabrika pločastog namještaja Longwood, prva fabrika u Poslovnoj zoni Ratkovac počela je s radom, a investitor je u međuvremenu ispunio sve članove potpisanog ugovora.

Fabrika pločastog namještaja Longwood s proizvodnjom je počela prije mjesec i trenutno ima 24 radnika. Do kraja januara ova brojka već trebala biti udvostručena, a tokom godine bi trebala nastaviti s rastom s obzirom da je i posla sve više.

Posljednjeg dana 2019. godine u kabinetu gradonačelnika Cazina investitoru uručeno rješenje o povratu sredstava rente i naknade za uređenje gradskog zemljišta u Poslovnoj zoni Ratkovac.

"Prije šesnaest mjeseci investitor iz Njemačke je tražio pogodnu lokaciju za fabriku u BiH i igrom slučaja smo se našli u Cazinu gdje nam je predstavljena industrijska zona Ratkovac čija se investitoru dopala, kao i sve ono što je općina ponudila te smo ubrzo nakon toga krenuli u realizaciju. U međuvremenu je sagrađen objekat, imamo 24 zaposlena i do kraja januara planiramo popuniti kapacitet prve smjene od 40 ljudi i početkom februara uvoditi drugu i eventualno treću smjenu", kazao je Asmir Bajrić, prokurist njemačke firme koja je investirala u fabriku Longwood.

Po njegovim riječima, u objekat je do sada uloženo 4,2 miliona konvertibilnih maraka, a u mašinski park 2,5 miliona maraka. Proizvodni program zasniva se na pločastom namještaju od furnira i sav asortiman je planiran za tržište EU.

Kako je istaknuo gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, ovo je svakako jedan od značajnijih trenutaka u razvoju Poslovne zone Ratkovac s obzirom na kontinuirana ulaganja u njenu uspostavu i opremanje.

"Proces opremanja naše prve poslovne zone konačno smo na određen način zaokružili. Imamo investitora koji je zadovoljan i koji odmah nakon prve uzeo i drugu lokaciju s namjerom da ovdje u Cazinu širi svoj biznis što je za nas veliki uspjeh. Ovo je bio naš cilj i radili smo na njegovom ostvarenju godinama i što se tiče Grada Cazina, mi smo sve segmente pokrenuli. Sada treba raditi na nastavku njihovog napretka i razvoja i ja ne sumnjam da ćemo nastaviti u tom pravcu", kazao je gradonačelnik Ogrešević.

S obzirom da su iskustva njemačkog investitora izuzetno dobra i da se, kako je istaknuto, problemi na koje su nailazili tokom izgradnje i uspostave fabrike ni u jednom slučaju nisu odnosili na gradske službe, prvi investitori su već na određen način postali i ambasadori Cazina u pogledu promocije kod drugih potencijalnih ulagača. Stoga su realna i očekivanja da će u narednoj godini biti još sličnih poslovnih projekata, saopćeno je iz Općine Cazin.