Nikšić u posjeti firmi Messer
0

Nikšić: Tu smo za sve investitore, makar otvorili i samo jedno radno mjesto

Klix.ba
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Federalni premijer Nermin Nikšić danas je posjetio fabriku za razlaganje kisika Messer BH Gas, koja se nalazi u krugu pogona ArcelorMittal.

Današnju delegaciju činili su premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i federalni premijer Nermin Nikšić, a njihov domaćin bio je generalni direktor Messera Valentin Ilievski.

U okviru ove posjete Nikšić je razgovarao sa generalnim direktorom Messera o problemima sa kojim se susreću strani investitori u Bosni i Hercegovini, a prema riječima Ilievskog rješenje koje se nazire može donijeti nova radna mjesta u BiH.

"Podržavamo inicijativu Vlade što podržava strane investicije u Bosni i Hercegovini i što se trude da mi dobijemo pozitivan ambijent. Mi smo ovdje već 15 godina i ukupno smo investirali oko 40 miliona eura, a u ovaj pogon je uloženo 20 miliona eura. Prije smo bili uvoznik, a sad smo postali izvoznik i svake godine ostvarujemo prihode od 2,5 miliona maraka. Razgovor sa premijerom Federacije i premijerom ZDK smatram uspješnim i zahvaljujem se što su došli kod nas, te se upoznali sa problemima kakve strani investitori imaju u Bosni i Hercegovini i našli smo način na koji to možemo riješiti", zaključio je generalni direktor Messera Valentin Ilievski.

Nikšić je iskazao veliko zadovoljstvo što je Vlada olakšala posao stranim investitorima, što na kraju može rezultirati većim brojem poslovnih mjesta.

"Meni je zadovoljstvo i konačno opredjeljenje Federalne vlade da sa svakim investitorom koji želi ulagati u BiH i otvoriti bar jedno radno mjesto obavimo razgovore i vidimo sa kojim se problemima suočava te da ih nastojimo riješiti. Od 360 predloženih mjera otklonili smo nekih 270, ali činjenica je, prema izvještaju Vijeća stranih investitora, da su poduzete mjere uštede na nekom nivou i 100 miliona KM. Spremni smo da te probleme rješavamo sami u potpunosti i da napravimo uslove za ljude koji žele investirati u BiH te da im pružimo političko-pravnu sigurnost njihovih investicija i da na taj način otvorimo prostor da se što više ljudi u Federaciji zaposli", rekao je federalni premijer Nermin Nikšić u svojoj izjavi za novinare.

Nakon sastanka, premijer Federacije i premijer Vlade ZDK su se zajedno sa generalnim direktorom Messera uputili u razgledanje ovog pogona.