Nevjerovatnih pet milijardi dolara koštat će novi stadion u Los Angelesu

Nevjerovatnih pet milijardi dolara koštat će novi stadion u Los Angelesu
29
R. D.
12.11.2019. u 16:09
41
komentara
29

dijeljenja
Nevjerovatnih pet milijardi dolara koštat će novi stadion u Los Angelesu
Skoro pet milijardi dolara koštat će izgradnja i razvoj novog stadiona u Los Angelesu. Zvat će se SoFi, namijenjen je NFL timovima LA Rams i LA Chargers, a otvorenje je planirano 25. jula naredne godine.
Više od 20 godina najpopularnija američka liga NFL, ona u američkom fudbalu, nije imala tim na drugom najvećem tržištu, u Los Angelesu. Razloga je bilo više, a nedostatak modernog stadiona najveći.Ramsi i Chargeri vratili su NFL u Hollywood, a podstanarstvo će biti okončano na ljeto naredne godine kad se u Inglewoodu otvori SoFi, novi, nevjerovatni i izuzetno skupi stadion.


Stadion gradi Stan Kroenke, vlasnik LA Ramsa, ali i londonskog Arsenala, ali i niza drugih sportskih timova kao što su Denver Nuggets u NBA ligi, Colorado Avalanche u NHL-u...Ovo nevjerovatno zdanje gradilo se iz privatnih izvora, ali je investitor tražio i dobio značajne poreske olakšice od lokalne samouprave. Troškovi projekta stadiona prvotno su procijenjeni na oko 2,66 milijardi dolara. Međutim, interni dokumenti lige koje je NFL izradio u martu 2018. godine ukazali su na potrebu povećanja gornjeg ograničenja duga za stadion na ukupno 4,963 milijarde dolara, što ga čini jednim od najskupljih sportskih i zabavnih objekata ikad izgrađenih.Stadion će za NFL utakmice primati nešto više od 70 hiljada gledatelja, ali je predviđena mogućnost da za druge događaje primi i više od 100 hiljada posjetitelja.Stadion će osim lokalna dva NFL tima biti korišten i za brojne druge sportske i
kulturne događaje, a već je zakazan koncert Taylor Swift za 25. i 26. juli 2020. godine. Na SoFi-ju će se održati i NFL Super Bowl LVI 2022. godine.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...