|

Nakon Hiltona, turski investitor u Sarajevu želi graditi stambene zgrade od 100 miliona eura

Nakon Hiltona, turski investitor u Sarajevu želi graditi stambene zgrade od 100 miliona eura
320
Piše: I. P.
3.10.2017. u 22:00
237
komentara
320

dijeljenja
1/13
2/13
3/13
4/13
5/13
6/13 Standardni izgled sobe u hotelu Hilton
7/13 Standardni izgled sobe u hotelu Hilton
8/13 Standardni izgled sobe u hotelu Hilton
9/13 Standardni izgled sobe u hotelu Hilton
10/13 Fatih Kol sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem
11/13 Fatih Kol sa načelnikom općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem
12/13
13/13 Fatih Kol sa bivšim ambasadorom Turske u BiH Cihadom Erginayem
Fatih Kol, turski investitor koji stoji iza projekta gradnje luksuznog hotela u centru Sarajeva, kazao je za Klix.ba da će 2019. godine glavni grad BiH dobiti prvi Hilton hotel, a najavio je i nove veće projekte čiji će detalji biti objavljeni uskoro.
Ono što je do sada kočilo projekt izgradnje hotela na mjestu bivše zgrade Feroelektra, a koji je najavljen još prošle godine, jeste komplikovana birokratija i pribavljanje dozvola u Bosni i Hercegovini.

"Dobijanje dozvola je bilo teško, a prije 30-ak dana dobili smo urbanističku saglasnost nakon čekanja dugog dvije i po godine. Meni je žao što se ovdje stvari odvijaju sporo. Papiri su problem, a vrijeme je novac. Ali nema veze, mi idemo dalje", rekao je investitor Fatih Kol.

Kako je objasnio, radovi bi trebalo da traju godinu i po, s tim da lokacija zbog svoje historijske važnosti ne omogućava regularnu brzinu gradnje.

"Lokacija je važna, u blizini žive ljudi, a tu je i Katedrala. Zbog toga moramo paziti i raditi polako. Za šest mjeseci izaći ćemo na nivo ulice, a kasnije slijedi lakši dio gradnje. Trenutno se vrši kopanje na dubini od 12 metara, odnosno na tri etaže koje će činiti parking. Gabariti zgrade odgovarat će starim dimenzijama objekta iz perioda Austro-Ugarske", rekao je Kol podsjetivši da se i vanjski izgled zgrade vraća u prijašnje stanje.

Kol je rekao da će posao gradnje objekta dobiti samo firme iz Bosne i Hercegovine, ali ne i posao uređenja enterijera koji je rezervisan za tursku firmu.

"Želim da objekt grade domaće bh. firme, a ne turske, zato što je ljudima ovdje potreban posao. Jedna kompanija ne može raditi sve – recimo, jedna firma će kopati, druga će vršiti gradnju i zato će ugovori biti sklopljeni s više kompanija. Ipak, što se tiče enterijera, planirane su firme iz Istanbula", rekao je Kol.

Kako nam je objašnjeno, hotel će pripadati lancu hotela Hilton i to je gotovo sigurno.

"Ostalo je još nešto da dogovorimo, ali i predstavnici lanca hotela Hilton i ja želimo da ovdje bude otvoren - Hilton. U ovom gradu postoje mnogi hoteli, hosteli, guest house, ali ne i luksuzni hoteli. Investicija iznosi između 10 i 13 miliona eura i ono što sam ja htio jeste otvoriti prvi pravi luksuzni hotel u Sarajevu. Planiramo manji broj soba - 56, ali koje će biti velike. Naravno, zbog toga cijene neće biti u nivou sa standardnim cijenama u gradu“, zaključio je turski investitor.

Kol ne želi stati na jednom objektu u Sarajevu. Kako je objasnio, postoje još dva projekta, a detalji će biti objavljeni u novembru.

"Jedan projekt je u općini Centar, a drugi kod Vilsonovog šetališta u Novom Sarajevu i riječ je o rezidencijalnim zgradama predviđenim za luksuzno stanovanje. Projekti vrijede po 50 miliona eura, odnosno ukupno 100 miliona eura. Trenutno radimo na detaljima i pregovorima s općinama", rekao je Kol.
Prijavi grešku


Komentari (237)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...