Investicije
0

Nafta iznad 107 dolara zbog napredovanja Gaddafijevih snaga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sirova nafta je na berzi u New Yorku danas poskupjela na iznad 107 dolara za barel zbog zabrinutosti investitora da će produženje sukoba u Libiji spriječavati duže nego što se ranije predviđalo da ta članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) prodaje najvažniju energetsku sirovinu.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u maju je na robnoj berzi u New Yorku porasla za 36 centi na 107,08 dolara za barel, nakon sinoćnjeg rasta od 2,45 dolara, prenijela je agencija AP.

"Brent" nafta iz Sjevernog mora, čija je cijena referentna za područje Evrope, poskupjela je istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu za 17 centi, na 117,19 dolara za barel.

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gaddafiju su jučer nastavile da preuzimaju teritoriju od pobunjenika i preuzele su kontrolu nad gradom sa ključnom naftnom infrastrukturom, Bregom.

Od kad su u februaru započeli sukobi u Libiji, proizvodnja tamošnje lake nafte od oko 1,6 miliona barela na dan, koja je jedna od najkvalitetnijih u svijetu, gotovo je potpuno obustavljena.