Investicije
0

Nafta ispod 85 dolara zbog napetosti na Bliskom istoku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naftom se u četvrtak na berzi u New Yorku trguje po cijeni ispod 85 dolara za barel, dok investitori iščekuju pokazatelje o tome hoće li se politički nemiri na Bliskom istoku proširiti i poremetiti opskrbu "tekućim zlatom".

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj je robnoj berzi pala za 26 centi na 84,73 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

U isto vrijeme je evropska "brent" nafta za isporuku u aprilu na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 13 centi na 103,65 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku skočila na novi dvogodišnji maksimum od 104,30 dolara za barel.

Komentar izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana u srijedu uvečer da će Iran uskoro poslati dva ratna broda kroz Sueski kanal potaknuo je rast cijene nafte, ali je Egipat u četvrtak saopćio da su Iranci povukli svoj zahtjev za prolazak brodova.

Analitičari navode da je značaj tog događaja preuveličan budući da su spomenuti iranski brodovi isplovili prije početka protesta u Kairu i nalaze se na "medijski dobro popraćenom" putu ka Sredozemnom moru.

"Ta dva broda ne predstavljaju nikakvu konkretnu prijetnju, ali pomalo predstavljaju simboličnu provokaciju koja može potaknuti paniku na berzi nafte u trenutku kada cijene uglavnom miruju i nema mnogo trgovaca - makar kad je riječ o 'brent' nafti", izjavio je analitičar konsultantske firme Petromatrix Olivier Jakob.

Antivladini ulični protesti koji su doveli do rušenja predsjednika u Tunisu i Egiptu doprinijeli su pokretanju protesta i u Iranu, Alžiru, Jordanu, Bahreinu i Libiji. Iran je četvrti po veličini svjetski proizvođač sirove nafte, dok su Alžir i Libija također važni proizvođači tog energenta.

"Posljedice protesta u Tunisu i Egiptu tek će se u potpunosti osjetiti i očekujemo da će narednih mjeseci događaji na Bliskom istoku izazvati značajne potrese na tržištu energenata", izjavio je analitičar firme NUS Consulting Richard Soultanian.