|

Nafta ispod 85 dolara zbog napetosti na Bliskom istoku

Nafta ispod 85 dolara zbog napetosti na Bliskom istoku
0
F
FENA
17.2.2011. u 16:01
0
komentara
0

dijeljenja
Nafta ispod 85 dolara zbog napetosti na Bliskom istoku Foto: AFP
Naftom se u četvrtak na berzi u New Yorku trguje po cijeni ispod 85 dolara za barel, dok investitori iščekuju pokazatelje o tome hoće li se politički nemiri na Bliskom istoku proširiti i poremetiti opskrbu "tekućim zlatom".
Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj je robnoj berzi pala za 26 centi na 84,73 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

U isto vrijeme je evropska "brent" nafta za isporuku u aprilu na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 13 centi na 103,65 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku skočila na novi dvogodišnji maksimum od 104,30 dolara za barel.

Komentar izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana u srijedu uvečer da će Iran uskoro poslati dva ratna broda kroz Sueski kanal potaknuo je rast cijene nafte, ali je Egipat u četvrtak saopćio da su Iranci povukli svoj zahtjev za prolazak brodova.

Analitičari navode da je značaj tog događaja preuveličan budući da su spomenuti iranski brodovi isplovili prije početka protesta u Kairu i nalaze se na "medijski dobro popraćenom" putu ka Sredozemnom moru.

"Ta dva broda ne predstavljaju nikakvu konkretnu prijetnju, ali pomalo predstavljaju simboličnu provokaciju koja može potaknuti paniku na berzi nafte u trenutku kada cijene uglavnom miruju i nema mnogo trgovaca - makar kad je riječ o 'brent' nafti", izjavio je analitičar konsultantske firme Petromatrix Olivier Jakob.

Antivladini ulični protesti koji su doveli do rušenja predsjednika u Tunisu i Egiptu doprinijeli su pokretanju protesta i u Iranu, Alžiru, Jordanu, Bahreinu i Libiji. Iran je četvrti po veličini svjetski proizvođač sirove nafte, dok su Alžir i Libija također važni proizvođači tog energenta.

"Posljedice protesta u Tunisu i Egiptu tek će se u potpunosti osjetiti i očekujemo da će narednih mjeseci događaji na Bliskom istoku izazvati značajne potrese na tržištu energenata", izjavio je analitičar firme NUS Consulting Richard Soultanian.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.