Radi se idejni projekt
347

Na mjestu Autobuske stanice u Sarajevu gradit će se saobraćajno-poslovni centar

M. P.
Stanica je već godinama u lošem stanju (Foto: I. Š./Klix.ba)
Stanica je već godinama u lošem stanju (Foto: I. Š./Klix.ba)
Autobuska stanica u Sarajevu već godinama je u prilično lošem stanju. O njenom renoviranju proteklih godina samo se pričalo, ali ništa nije urađeno.

Kako je Klix.ba ranije pisao, urbanistički projekt za izgradnju nove autobuske stanice u Sarajevu Općina Novo Sarajevo usvojila je 2007. godine i od tada je rekontrukcija najavljivana više puta, ali nikada nije realizovana.

Nedavno je na autobuskoj stanici došlo do požara, tačnije u jednom od objekata koji se nalazi u sklopu stanice, a to je bio povod da pitamo kompaniju Centrotrans da li namjeravaju aktuelizirati priču o renoviranju autobuske stanice.

Iz Centrotransa su nam kazali kako je stanica funkcionalna i svim svojim sadržajima ispunjava sve uslove pružanja usluga putnicima i prijevoznicima definisanim Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije BiH i postojećim podzakonskim aktima.

"Kao takva, bez bilo kakvih rekonstrukcija, ona može odgovoriti svim zahtjevima putnika i prijevoznika koji koriste prostore ove autobuske stanice. Štete usljed požara u iznajmljenom prostoru, izazvane nepažnjom uposlenika iznajmljivača, vrlo brzo su sanirane i usluge putnicima i prijevoznicima Autobuska stanica Sarajevo pruža bez bilo kakvih problema", kazali su za Klix.ba iz Centrotransa.

Međutim, najavili su kako će u narednom periodu raditi na projektu koji je još davno zamišljen i započet.

"U narednom periodu, na lokalitetu postojeće Autobuske stanice, kompanija Centrotrans planira gradnju saobraćajno-poslovnog centra u kojem će, pored autobuske stanice, biti sagrađeni hotel, trgovinski centar te drugi poslovni i stambeni sadržaji. Trenutno se radi na definisanju konačnog idejnog projekta na bazi kojeg bi se pristupilo postupku dobijanja potrebnih odobrenja. O svim budućim aktivnostima u vezi s gradnjom autobuske stanice mediji će biti pravovremeno obaviješteni", poručili su iz ove kompanije.

Dodatne informacije nam nisu mogli dati te su istakli kako je "nezahvalno u ovom momentu postavljati vremenske okvire o tome kada bi mogla početi gradnja i modernizacija s obzirom na to da sve zavisi od dosta drugih faktora".