Posjetili smo gradilište
197

Na jugu Mostara se gradi punom parom, nazire se vijadukt decenijama čekane obilaznice

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Projekat Južne obilaznice Mostara, o kojem se decenijama priča kao strateškom projektu koji će rasteretiti saobraćaj kroz najveći grad na Neretvi i modernom saobraćajnicom povezati sa zapadnom Hercegovinom, a u konačnici i sa Dalmacijom, odvija se punom parom.

Dugoiščekivani projekat saobraćajne obilaznice na jugu Mostara obuhvata dionicu trase Međine - Miljkovići (rotor Varda) - Rodoč - veza na M-17, ukupne dužine 14.100 metara, a u prvoj fazi radova urađen je potez trase od rotora Međine do rotora Varda dužine 6.700 metara.

Trenutno se izvode radovi na potezu rotor Varda – ulaz u tunel Novi "Lot 1" dužine 1.760 metara, uključujući vijadukt Marijanovića Draga.

Najdominantniji objekat, tlocrtno u "S" krivini, je vijadukt Marijanovića Draga koji se izvodi tehnologijom slobodne konzolne gradnje, a koji će povezati zapadnu Hercegovinu sa južnim djelom Mostara i voditi do evropske mreže puteva. Vijadukt je rasponska konstrukcija na tri polja (57,50+85,00+57.50), ukupne dužine 200 metara .

Stubovi objekta su već izronili među liticama, i u oku posmatrača sa postojeće ceste Mostar - Čitluk vidljivi su obrisi impozantne građevine, koja je, dužinom od 200 metra i visinom stubova preko 30 metara u kamenitom tlu iznad naseljenog područja, najzahtjevniji objekat u izazovnom savladavanju Kobilovače.

Berislav Ćubela (Foto: G. Š./Klix.ba)
Berislav Ćubela (Foto: G. Š./Klix.ba)

Da su radovi u punom jeku uvjerila se ekipa portala Klix.ba prilikom posjete gradilištu koje nam je s ponosom predstavio voditelj projekta Južne obilaznice Mostara, Berislav Ćubela iz JP Ceste FBiH govoreći detaljno i s puno žara o velebnom objektu do kojeg smo se vozili pristupnom cestom, koja je, kako nam objašnjava, probijana kroz hercegovački kamenjar za potrebe gradilišta.

"Na kritičnom putu izvođenja kompletnih radova je vijadukt Marijanovića Draga", govori Ćubela dok susrećemo voditelja nadzora Dinka Markotića koji provjerava imamo li zaštitnu opremu za ulazak na radilište, te u kratkom razgovoru otkriva kako su njih dvojica još 80-tih godina kao studenti slušali o potrebi ovog projekat, koji kako smiješkom govore pred odlazak u penziju konačno i provode.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Pojašnjavaju nam kako je teren na drugom dijelu trase buduće obilaznice, od vijadukta do ulaza u tunel Novi dužine 460 metara, izuzetno zahtjevan. Zbog vrlo strmog i nepristupačnog terena (nagibi kosina preko 50 stepeni), kao i zbog stambenih objekata u naselju ispod ovog dijela trase, radovi se izvode u vrlo otežanim okolnostima.

"Na prvom dijelu trase od rotora Varda do početka vijadukta, dužine cca 1.100 metara, na cca 800 metara smo izveli sve ugovorene radove do nivoa donjeg stroja. Ostalo nam je još cca 300 metara prema rotoru. Trenutno nam je prioritet da dođemo do lokacije upornjaka vijadukta U2, kako bismo u predviđenom roku završili radove na vijakuktu Marijanovića Draga", objašnjava nam voditelj radova.

Sa željom da stvori što bolju sliku cijele priče, koja se realizuje nakon više decenija, Ćubela nam pokazuje detalje i uz situacionu podlogu Glavnog projekta trase Južne obilaznice Mostara demonstrira mjesta na kojima se nalazimo. Ali, ne propuštamo doći ni do partera na kojima su izvedeni stubovi vijadukta, gdje susrećemo i radnike Izvođača radova koji su ponosno istakli da su dio priče, koja je od strateškog značaja za južni dio naše zemlje.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Vijadukt se sastoji od dva upornjaka U1 i U2 i stubova S1 visine 31,5 metar i S2 visine 30,5 metara. Radovi na oba stuba, zaključno sa baznim segmentom rasponske konstrukcije (dužine 8 metara) su završeni. Na stubu S1 obostrano se izvode radovi na četvrtom segmentu rasponske konstrukcije, od ukupno osam simetričnih, dužine po 36,5 metara. Identična situacija će biti i na stubu S2. Spojni segment rasponske konstrukcije dužine 4 metra povezuje segmente vijadukta koji se izvode tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Uz upornjake U1 i U2 rade se dijelovi rasponskog sklopa dužine po 17 metara, koji se izvode na skleli", pojašnjava Ćubela dok promatramo kako radnici sklapaju mozaik objekta.

Radove na ovoj dionici Južne obilaznice Mostara izvodi JV Hering d.d. Široki Brijeg i KTM Brina d.o.o Posušje, a nadzor nad istim provodi IGH d.o.o. Mostar.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Predviđeni rok završetka radova na "Lot 1", je sredina jula 2022. godine.

Radovi uskoro trebaju početi i na izgradnji tunela Novi, dužine 900 metara, jer je 21.10.2021. godine previđeno otvaranje ponuda potencijalnih izvođača, koji se budu javili na javni tender za izvođenje radova na tunelu.

Ono što je najvažnije, kako naglašava, jeste da se radovi odvijaju planiranom dinamikom i da je sad već jasno kako će ova saobraćajna komunikacija biti značajna ne samo za Mostar, kojem će rasteretiti saobraćajne gužve, nego i za čitavu BiH i regiju.