Načelnik Ilidže
10

Muzur: Prethodnici su planirali izgradnju garaže na trasi tramvajske pruge do Hrasnice

B. R.
Nermin Muzur, načelnik Ilidže (Foto: T. S./Klix.ba)
Nermin Muzur, načelnik Ilidže (Foto: T. S./Klix.ba)
Načelnik Ilidže Nermin Muzur (NiP) tvrdi da su prethodne općinske administracije planirale da na trasi tramvajske pruge do Hrasnice naprave garažu, što je za njega pokazatelj koliko (ni)su vjerovale u ovaj projekat.
Smatra da su aktuelna lokalna vlast i kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) najzaslužniji što će uskoro početi izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

"Prvi put ovo govorim. Na trasi tramvajske pruge, kod okretaljke na Ilidži, bio je završen, revidiran projekat za gradnju garaže s dvije etaže ispod zemlje i dvije etaže iznad zemlje. Toliko su prethodnici vjerovali u taj tramvaj da su planirali ogromnu garažu - da je izgrade na samom početku trase tramvajske pruge", izjavio je Muzur za TVSA.

Ukazao je da je razgovarao s izvođačima radova i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), čijim kreditom je osiguran novac za izgradnju, o ovom projektu. Konkretno, razgovarali su o osiguranju prostora za potrebe izvođača radova, kao što su kontejneri za radnike. Istakao je da se priprema lokacija za tu potrebu.

Podsjećamo, iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo potvrdili su da će izgradnja tramvajske pruge od Hrasnice do Ilidže početi polovinom sljedećeg mjeseca. Planirano je da radovi počnu u Hrasnici.

Izgradnja će koštati 50 miliona KM, što je kredit koji će otplaćivati Kanton Sarajevo. Izvođač radova je konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret. Rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Ukupna dužina tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice bit će 13 kilometara te će biti po deset stanica u oba smjera. U Famosu (Hrasnica) će biti okretaljka ka Ilidži.

Prije dvije godine je završena izgradnja saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice, kao i zelenog pojasa između saobraćajnica kojim će se tramvaji kretati.

Ova dionica tramvajske pruge je planirana prije nekoliko decenija, a vlasti su više puta obećavale izgradnju. Međutim, konkretni koraci za realizaciju ovog projekta su poduzeti u posljednje tri-četiri godine.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo razmatra dodatnu kupovinu novih tramvaja, a jedan od razloga za to jeste upravo produženje tramvajske pruge do Hrasnice. Ranije je kupljeno 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koji su koštali 68 miliona KM. Isporuka ovih vozila bi trebala početi krajem ove godine.

Tokom izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice bit će rekonstruirana okretaljka na Ilidži.