U toku pregovori
104

Međunarodni investitori planiraju uložiti više od pola milijarde KM u "Novu Skenderiju"

Piše: S. Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo bi u narednom periodu na mjestu sadašnje dvorane Skenderija moglo dobiti multifunkcionalni kompleks koji podrazumijeva izgradnju nove arene, nove koncertne dvorane, hotela, stambeno-poslovnog dijela, ali i restorana, klubova i sadržaja zabavnog karaktera. Međunarodna grupa investitora koju predvodi investicijski fond iz Dubaija u projekt "Nova Skenderija" planira uložiti više od pola milijarde KM.

Ideja za ovaj projekt postoji već duže vremena, a u sve je uključena i Vlada Kantona Sarajevo i to preko Memoranduma o razumijevanju koji je na snazi, a koji je potpisan sa zainteresiranim investicijskim fondom.



"Arena na Skenderiji koja podrazumijeva novu dvoranu 'Mirza Delibašić', koja treba biti multifunkcionalna i rađena prema najvećim svjetskim standardima, zatim novi Dom mladih, odnosno koncertnu dvoranu, zatim hotel, stambeni i poslovni kompleks i još mnogo toga je revolucionarni projekt za koji su zainteresovani međunarodni investitori predvođeni investicionim fondom iz UAE. Žele uložiti više od pola milijarde KM i Vlada KS je u ozbiljnim pregovorima s tim investitorima", kazao je za Klix.ba Elmedin Konaković, premijer KS. 



Kako saznajemo, već je oformljena radna grupa koja će raditi na implementaciji projekta. Ideja je uspostavljanje javno-privatnog partnerstva, što bi trebalo rezultirati jednom od najvećih investicija u BiH nakon rata. 

U ovaj projekt bi trebalo da budu uključene sve nadležne službe i institucije u Sarajevu, poput Općine Centar, Zavoda za planiranje KS i drugih institucija. 



Nova Skenderija trebala bi se prostirati na ukupnoj površini od 195.000 m2, što je planirano inicijalnom studijom. 

Konaković za Klix.ba pojašnjava da je studija koju je radio investitor pokazala ekonomsku opravdanost. Cijeli kompleks trebalo bi da osmisli jedan od najrenomiranijih svjetskih arhitektonskih biroa.



Ono što je bitno naglasiti jeste da je dio tima koji će raditi na ovom projektu i čovjek koji je projektovao najvišu zgradu na svijetu Burj Khalifu.

 Investicijski fond koji je zainteresovan za ovaj projekt jedan je od najvećih na svijetu, a u regiji su poznati po tome što su kupili luku Porto Montenegro u Crnoj Gori, gdje također planiraju dodatna ulaganja u izgradnju jednog od najluksuznijih svjetskih hotela. 


Realizacija ovog projekta u Sarajevu, prema riječima premijera Konakovića, će imati brojne ekonomske efekte, prije svega u otvaranju stotina radnih mjesta u građevinskom sektoru tokom izgradnje ovog kompleksa, nakon završetka radova u sektoru ugostiteljstva i usluga, a očekuju se značajni efekti i u turizmu.