Investicije
3

Makedonski premijer najavio četiri velike strane investicije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Četiri nova inostrana ulaganja bit će realizirana u Tetovu u narednom razdoblju - kazao je premijer Makedonije i lider vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski na stranačkom događaj u Tetovu, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

"Talijanska kompanija specijalizirana za proizvodnju minibusa obavijestila nas je o odluci da u pogon u Tetovu uloži 10 miliona eura, što uključuje i 500 radnih mjesta. Ugovor treba biti potpisan na ljeto. Također, belgijska kompanija je odlučila investirati 5 miliona eura i otvoriti oko 100 radnih mjesta, a sporazum će biti spreman za potpisivanje u istom razdoblju", kazao je Gruevski.

Prema njegovim riječima, talijanska kompanija specijalizirana za proizvodnju uređaja za sušenje i grijanje već je započela izgradnju postrojenja u tehnološko-industrijskoj zoni u Tetovu u vrijednosti od 5 miliona eura, otvarajući više od 150 radnih mjesta.

Gruevski je nedavno objavio da će američka kompanija uložiti 16 miliona eura u Tetovu u postrojenje za proizvodnju automobilskih dijelova i otvoriti 2.500 radnih mjesta.

On je kazao građanima Tetova da se Vlada i dalje bori za svaki novi posao za Makedonce, Albance, Turke, Rome, Vlahe, Srbe, Bošnjake.

"Tokom protekle tri sedmice smo najavili gradnju desetak novih postrojenja u cijeloj Makedoniji, koji omogućavaju otvaranje oko 6.000 radnih mjesta", naglasio je Gruevski.