Strane investicije
7

Macron je u blizini Pariza okupio kremu svjetske privrede: Najavljena basnoslovna ulaganja u Francusku

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je kako će država u narednom periodu imati nevjerovatnih 15 milijardi dolara vrijedne strane investicije u brojnim oblastima.

Tokom samita u Versaillesu na kojem je Macron okupio više od 180 stranih poslovnih lidera, Macron je najavio kako će Francuska biti domaćih 56 projekata.

Samit je organizovan pod nazivom "Izaberi Francusku" te tradicionalno ima za cilj privlačenje stranih investicija i promociju francuskog poslovnog okruženja.

"Danas obaramo rekord. Investicije bi trebale generisati 10.000 novih radnih mjesta za Francuze", naveo je Macron.

Kako je najavljeno, tehnološki gigant Microsoft trebao bi investirati četiri milijarde eura u Francusku s ciljem otvaranja novog centra za bazu podataka u istočnoj Francuskoj, s fokusom na umjetnu inteligenciju.

"to je najvažnija investicija koju smo ikada napravili u Francuskoj", rekao je predsjednik grupacije Brad Smith.

Amazon je najavio ulaganje od 1,2 milijarde eura u centar za podatke te skladište za svoje maloprodajne operacije.

Očekuje se također kako će proizvođač đubriva FertigHy pokrenuti otvaranje fabrike vrijedne 1,3 milijarde eura, dok je Pfizer najavio ulaganja od 500 miliona eura uz prethodne investicije koje su obećane.

Kompanija AstraZeneca najavila je investicije od 388 miliona eura, a švicarska kompanija KL1 izdvojit će 300 miliona eura za rafineriju nikla.

Njemačka kompanija Lilium također je najavila ulaganja od 400 miliona eura u oblasti električnih aviona.

Samit koji je organizovala Francuska dolazi samo dvije sedmice nakon što je konsultantska kuća Ernst & Young proglasila zemlju najatraktivnijim područjem za strane investitore.

"Prema izvještaju, finansiranjem iz inostranstva finansirana su 1.194 projekta u Francuskoj tokom 2023. godine", navodi se u izvještaju.