Bez promjena u radu
57

Kompanija Sejari najavila preuzimanje Centrotrans-Eurolinesa

Piše: M. N.
Arhiv (Foto: N. G./Klix.ba)
Arhiv (Foto: N. G./Klix.ba)
Kompanija Sejari d.o.o. najavila je puno preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines u kojoj posjeduje 47,6 posto dionica. Kako nam je rekao Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans-Eurolinesa, još uvijek nije bilo konkretnih koraka u ovom pravcu.

"Firma Sejari d.o.o. je po rješenju Agencije za vrijednosne papire obavezna ponuditi ostalim dioničarima otkup njihovih dionica, jer je to zakonska obaveza. Ta mogućnost je najavljena i to je u postupku, ali agencija još nije dala končanu odluku", rekao nam je Čengić.

Sejari d.o.o. je manjinski dioničar, ali najveći pojedinačni suvlasnik. U vlasništvu Safudina Čengića je 18,7 posto dionica, Muhameda Šačiragića 10 posto, a više od 200 osoba ima manje udjele. Ukoliko dođe do realizacije ponude kompanije Sejari, Čengić kaže da neće doći do bilo kakvih promjena osim u povećanju udjela ove firme u Centrotrans-Eurolinesu.

"Što se tiče poslovne politike, razvojne strategije i ostalog, neće se mijenjati ništa", naglasio je Čengić.

Centrotrans-Eurolines osnovan je 1963. godine kao dio kompanije Centrotrans Sarajevo zadužen za pružanje usluga prijevoza putnika. Danas je Centrotrans-Eurolines sa svojim voznim parkom, koji ima više od 200 autobusa koji zadovoljavaju stroge sigurnosne evropske i svjetske tehničko-eksploatacione standarde, vodeća firma za autobuski saobraćaj u Bosni i Hercegovini. U svom vlasništvu imaju savremene autobaze, pet poslovnih jedinica, osam autobuskih stanica te četiri savremeno opremljene turističke agencije.

Firma Sejari d.o.o. Sarajevo osnovana je 2002. godine i generalni je zastupnik, distributer i serviser poznatih svjetskih marki VDL Bus&Coach, Isuzu i Krone za BiH. Dio je kompanije Sejari Holding GmbH iz Njemačke.