Južna obilaznica
263

Kod Mostara uskoro kreće izgradnja tunela vrijednog 25 miliona KM

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U sklopu izgradnje Južne obilaznice Mostara koja će rasteretiti saobraćaj kroz najveći grad na Neretvi i modernom saobraćajnicom povezati Mostar sa zapadnom Hercegovinom i Dalmacijom, uskoro počinje izgradnja tunela od 25 miliona KM.
Tim povodom u Gradskoj vijećnici Grada Mostar sutra 30. augusta, s početkom u 11 sati bit će upriličeno potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji tunela Novi dužine 900 metara, koji se nalazi na trasi Južne obilaznice na dionica Miljkovići – Rodoč – veza na cestu M17.

Vrijednost ugovorenih radova je 25.131.195,29 KM, a isti će se financirati iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je vrijednost ugovora za nadzor 724.524 KM, a rok za završetak radova 24 mjeseca.

Potpisivanju ugovora prisustvovat će gradonačelnik Mostara Mario Kordić, direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić te predstavnici izvođača – JV u sastavu Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt LLC, Azerbajdžan, predstavnici nadzora koji čine grupa ponuđača – IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i Divel d.o.o. Sarajevo.

Radovi na tunelu Novi nastavak su aktivnosti koje implementira JP Ceste Federacije BiH, urađenih u sklopu projekta Južna obilaznica Mostara LOT 1, a koje obuhvaćaju radove na trasi od rotora Varda do ulaza u tunel Novi dužine cca 1.700 metara, uključujući i vijadukt Marijanovića draga dužine 200 metara.

U sklopu projekta izgradnje tunela Novi izvodit će se radovi na glavnoj i servisnoj tunelskoj cijevi.

Unutar glavne tunelske cijevi predviđeni su svi neophodni infrastrukturni elementi: protupožarne niše, SOS niše, elektro niše i drenažne niše. Veza između glavne i servisne tunelske cijevi, koje su na osovinskom rastojanju od 25 metara, bit će ostvarena s tri poprečna prolaza na dužine 18 metara.