Ruta kroz RS
51

Kinezi žele graditi autoput u BiH, već dogovaraju rutu od Banje Luke do Mrkonjić Grada

S. H.
Kinezi pokazuju sve veću zainteresiranost za velike infrastrukturne projkete u Bosni i Hercegovini. Nakon Crne Gore i Hrvatske, sada žele graditi ceste i u našoj zemlji.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas u Sarajevu s delegacijom kineske kompanije PowerChina, koju je predvodio Liu Zhidong, glavni predstavnik ove kompanije u BiH.

Predstavnici kineske kompanije su izrazili veliku zainteresiranost i spremnost da učestvuju u projektu izgradnje dijela autoputa Glamočani – Mrkonjić Grad – Mliništa. Riječ je o trasi autoputa koja ide od Glamoča prema Splitu, a koja se preko Okučana povezuje s Mađarskom.

Kompanija PowerChina je zainteresirana da u ovom projektu pruži cijeli niz usluga od investiranja i finansiranja, planiranja i projektiranja, izgradnje, proizvodnje opreme do upravljanja radovima, prije svega kroz Republiku Srpsku, ali i Federaciju BiH.

Ministar Mitrović je iskazao spremnost ministarstva i njega lično da, u skladu sa svojim ingerencijama, pomogne ovoj kineskoj kompaniji da ostvari kontakte s predstavnicima entiteta Republika Srpska.

Detalj sa današnjeg sastanka ministra Vojina Mitrovića i predstavnika kineske kompanije
Detalj sa današnjeg sastanka ministra Vojina Mitrovića i predstavnika kineske kompanije

Autoputevi RS-a su prije osam godina s Kinom potpisali sporazum o projektovanju i gradnji dionice autoputa dužine 62 kilometra. Vrijednost radova je procijenjena na 600 miliona eura.

Ova trasa sutoputa ide od Glamočana preko platoa Manjača pa preko Mrkonjić Grada do lokacije Baraći.

Stoga je dogovoreno da se u narednom periodu organizira sastanak s predstavnicima Republike Srpske, kineske kompanije PowerChina i Ministarstva komunikacija i prometa BiH, na kojem bi se izložili detalji i uvjeti u vezi s ovim projektom.