{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinezi grade termoelektranu u Zenici

16.7.2013. u 08:28
0
27
Kinezi grade termoelektranu u Zenici
0
Kinezi grade termoelektranu u Zenici
Zenica (Foto: Klix.ba)
Nakon dvije sedmice boravka u Zenici, kineska kompanija SEPCOIII potpisala je ugovor o izgradnji i nabavci opreme za termoelektranu toplanu koja će proizvoditi 390MW električne energije.
Predstavnici kineske državne kompanije SEPCOIII, američke kompanije General Electric, njemačke kompanije Steag, revizorske kuće Deloitte and Touche Peking i američkog revizora iz Washingtona, u protekle dvije sedmice boravka u Zenici izvršili su finansijsku, pravnu i tehničku reviziju KTG Zenica te reviziju projekta izgradnje termoelektrane toplane koja će, kako je planirano, proizvoditi 390 MW električne energije i do 170 MW toplinske energije za potrebe grijanja Zenice.

Nakon uspješno provedene analize i revizije projekta, u ponedjeljak poslijepodne, u prostorijama Općine Zenica, potpisan je Ugovor o izgradnji i nabavci opreme za termoelektranu toplanu, čime su postavljeni temelji za konačan početak radova na izgradnji ovog najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Zenici i jednog od najvažnijih energetskih projekata u ovom dijelu Evrope.

SEPCOIII se obavezao da će radove završiti u roku od 29 mjeseci po sistemu "ključ u ruke" i predati ga gradu Zenici. SEPCOIII je u posljednjih godinu dana tokom pregovaračkih aktivnosti pokazao najveću snagu i ponudio najpovoljniju cijenu, a ući će i u strukturu KTG Zenica i učestvovati u finansiranju projekta.

Kineska državna kompanija SEPCOIII iza sebe ima više vrsta izgrađenih energetskih objekata ukupne snage 294.000 MW i trenutno realizira 16 projekata u svijetu. Godišnji obrt ove kompanije iznos 30 milijardi eura, a sa posebnom pažnjom pristupa projektu u Zenici s obzirom na to da će time ući na evropsko tržište, na kojem do sada nije bila prisutna.

Po završetku izgradnje, u skladu sa dogovorom između SEPCAIII i njemačke firme Steag, Steag će nastaviti voditi i održavati postrojenja u Zenici u narednih 15 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: