Praktično i brzo
0

Kineski milenijalci sve više kupuju nekretnine u Aziji preko interneta

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ice Chen je 36-godišnji bankovni menadžer iz Pekinga koji u posljednje vrijeme nije bio u Bangkoku, ali ga to nije spriječilo da tamo kupi dva stana. On je jedan od mladih Kineza koji putem specijaliziranih online platformi za kupovinu međunarodnih nekretnina kupuju stanove i kuće.

Najveća od tih specijaliziranih stranica Uoolu.com izvijestila je da su transakcije porasle za čak 60 posto u 2018. godini, što iznosi oko 740 miliona dolara, također su predvidjeli da će u ovoj godini doći do udvostručenja iznosa. Najveći dio novca ide prema odredištima u jugoistočnoj Aziji, gdje cijene izgledaju niske u usporedbi s Pekingom ili Šangajem.

"Potražnja je velika među srednjom klasom koja ima dodatnu gotovinu. Kupovina je postala jednostavnija uz online platforme", rekao je Liu Yuan, šef istraživanja iz šangajske agencije za nekretnine.

Ono što kupce najviše privlači je zapravo praktičnost. Kupci mogu odabrati nekretninu i u roku od nekoliko sati tako što će izvršiti početno plaćanje koje iznosi oko 1.500 dolara. Stranica Uoolu će vam pomoći i da dobijete hipoteku.

Ono što je interesantna činjenica jeste da gotovo polovina kupaca rezervira nekretninu, a da je ne posjeti, dok 22 posto njih i kupi nekretninu na slijepo i sve obavi online bez telefonskih poziva ili sastanka s agentom.

Tajland je prošle godine bio najpopularnija destinacija za kineske kupce koji pretražuju Juwai.com. Kupci iz Kine i Hong Konga kupili su blizu 15.000 novih stanova u Bangkoku, što čini polovinu svih kupovina.

Motivaciju za ovakvu vrstu ulaganja nije teško shvatiti. Iako kinesko tržište nekretnina pokazuje znakove nesigurnosti, mnogim kućama je porasla vrijednost na tržištu.

I dok su online transakcije u procvatu, tradicionalne agencije još uvijek dominiraju i mnogi ljudi nikada ne bi kupili nekretninu, pogotovo ako je skupa, bez posjete.

Za one poput Chena, upravitelja banke, međutim, pristup "klikni za kupovinu" zasad je dobro funkcionirao.

"U Bangkoku su cijene znatno niže, klima je dobra, pogodna je za život u penziji, a stanove je jednostavno iznajmiti", kazao je Chen i dodao da svoju sljedeću kupovinu planira obaviti u Kambodži.