{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kineska kompanija gradi Termoelektranu Gacko 2

9.9.2015. u 12:30
12
35
Kineska kompanija gradi Termoelektranu Gacko 2
12
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je u ime Vlade ovog entiteta potpisao danas Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane Gacko 2 sa predstavnicima kineske kompanije Dongfang Electric Corporation Limited.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


''Postoji realna potreba da se u Gacku uz postojeći blok Gacko 1 izgradi novi termo blok kapaciteta od 300 do 350 megavata instalirane snage. Sve rudarske procjene koje su do sada vršene su pokazale da postoje dovoljne količine uglja i da se u budućnosti može izraditi još jedna termoelektrana koja može nesmetano raditi'', rekao je Đokić i dodao da su kineski partneri spremni osigurati povoljan kredit za ovaj projekat.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Nosilac posla bit će Elektroprivreda RS, odnosno Rudnik i termoelektrane Gacko, a faza koja slijedi je izrada studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti.

Kompanija Dongfang u ovom trenutku radi na 40 projekata širom svijeta i u ovoj oblasti je izgradila više od 1.000 objekata, među kojima i TE Stanari, čije se uključivanje na mrežu očekuje do maja sljedeće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: