Investicije
5

Kina gradi industrijski grad u Bjelorusiji

FENA
Kina gradi čitav jedan novi grad u šumama u blizini bjeloruske prijestolnice Minska, koji će predstavljati odskočnu dasku za industrijsku proizvodnju između Evropske unije i Rusije.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je, prema riječima kineskih i bjeloruskih zvaničnika, područje oko međunarodnog aerodroma u Minsku, koje je 40 puta veće od Manhattana, dodijelio za razvoj projekta u vrijednosti od pet milijardi dolara, u kojem će postojati dovoljni kapaciteti za smještaj 155.000 osoba, prenosi agencija Bloomberg.

Lukašenko, koji je na čelu ove bivše članice Sovjetskog saveza već dvije decenije, okreće se Kini kako bi oživio 60 milijardi dolara vrijednu ekonomiju, kojoj su od 2009. godine Međunarodni monetarni fond (MMF) i Rusija odobrili kredite od 6,5 milijardi dolara.

"Ovo je jedinstven projekat. Niko u Evropi neće biti u stanju da izradi nešto nalik ovom industrijskom parku, jer će infrastruktura biti toliko moćna", izjavio je kineski ambasador u Bjelorusiji Gung Djenvej.

"Moderan grad na Euroazijskom kontitentu", kako je ovaj grad nazvan u dokumentima, bit će izgrađen pored autoputa M1 koji povezuje Moskvu i Berlin, preko Bjelorusije i Poljske.

Žjeleznička mreža velike brzine će povezivati aerodrom s centrom grada, koji će se napajati iz nuklearnog postrojenja vrijednog 10 milijardi dolara. Ovo je prvo postrojenje takvog tipa u Bjelorusiji, koje će Rusija finansirati i izgraditi do 2018. godine.

Prva faza ovog industrijskog parka trebalo bi da bude završena do 2020. godine, a druga faza do 2030. godine.