Javna infrastruktura
97

Kanton Sarajevo planira izgradnju tri žičare, kupovinu novih autobusa i minibusa te parking "P+R"

B. R.
Sastanak predstavnika Ministarstva saobraćaja KS i EBRD-a (Foto: Vlada KS)
Sastanak predstavnika Ministarstva saobraćaja KS i EBRD-a (Foto: Vlada KS)
Vlast u Kantonu Sarajevo namjerava izgraditi tri žičare, kupiiti nove autobuse i minibuse te izgraditi parking prema konceptu "Park and Ride (P+R)".

Ovo je saopćeno nakon današnjeg sastanka kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štete (SDP) i predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja bi trebala podržati ove projekte. Plan je napraviti žičaru kojim će se povezati Hrasnica i Igman, Pionirska dolina i Barice te Vratnik i Bistrik.

Krajnji cilj žičara je, kako je napomenuo Šteta, bolja povezanost, brži saobraćaj i kvalitetan novi prijevoz. U narednom periodu, EBRD-ovom podrškom, bit će napravljeni prvi koraci za izradu studije isplativosti za njihovu izgradnju.

Razgovarano je i o nabavci novih autobusa i minibusa koji su neophodni za još kvalitetniji javni prijevoz, posebno u padinskim dijelovima kantona.

"Situacija koju imamo sada je znatno bolja u odnosu na neke ranije godine kada je u pitanju javni prijevoz. Međutim, imamo još mnogo posla i u nabavci vozila i u izgradnji infrastrukture kako bi se slika Sarajeva u potpunosti promijenila", poručio je Šteta.

Predstavnicima EBRD-a predstavljena je i ideja o "Park and Ride" projektu sa predloženim lokacijama besplatnih parkinga, nakon kojih bi se građani usmjeravali na korištenje najbližeg javnog prijevoza.

Najavljeno je da će Ministarstvo saobraćaja kantona Sarajevo pokrenuti procese koji su neophodni za početak proceduralnih aktivnosti za spomenute projekte.