Gradska oaza u Velešićima
0

Kako arhitekti zamišljaju sportsko-rekreativnu zonu u Novom Sarajevu

B. T.
Rad Mirze Muhasilovića (Foto: AABH)
Rad Mirze Muhasilovića (Foto: AABH)
Općina Novo Sarajevo provela je konkurs za izradu Idejnog arhitektonsko-urbanističkog i pejzažnog rješenja buduće sportsko-rekreativne zone Velešići. Radi se o jednom od kapitalnih projekata općine, iz koje poručuju da će građani dobiti novi gradski park, odnosno novu oazu za odmor i rekreaciju.

Općina Novo Sarajevo je u prethodnom periodu raspisala konkursnu dokumentaciju za izradu pomenutog idejnog rješenja za cijeli predmetni obuhvat usklađen s Regulacionim planom Velešići".

Ugodan prostor novog gradskog parka

Urađeno je to s ciljem dobijanja kvalitetnog idejnog rješenja, koje treba da u prostornom, ambijentalnom, vizuelnom i funkcionalnom smislu stvori ugodan prostor za sve buduće korisnike sa svim karakteristikama gradskog parka.

Nakon okončanja konkursne procedure stručna komisija je odabrala i nagradila tri rada. Kako objašnjavaju iz Općine Novo Sarajevo, dodijeljene su dvije treće nagrade i jedna druga nagrada.

Treću nagradu dobio je Mirza Muhasilović.

Rad Mirze Muhasilovića (Foto: AABH)
Rad Mirze Muhasilovića (Foto: AABH)

Treću nagradu su također dobili i autori Asmir Šabić i Zulejha Šabić Zatrić.

Rad Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić (Foto: AABH)
Rad Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić (Foto: AABH)

Druga nagrada pripala je autorima Ani Virijević i Petru Arsiću.

Rad Ane Virijević i Petra Arsića (Foto: AABH)
Rad Ane Virijević i Petra Arsića (Foto: AABH)

Načelnik Općine Hasan Tanović nedavno je potpisao ugovore s autorima o isplati nagrade i pravima na korištenje autorskog djela za potrebe Općine Novo Sarajevo.

Odabrana idejna rješenja poslužit će kao smjernice za daljnje planiranje i izgradnju predmetnog lokaliteta, a koja će se zbog svoje kompleksnosti provoditi fazno.

Konkursi rijetki, odlučuju pojedinci

Ovaj konkurs pozdravili su i iz Asocijacije arhitekata BiH, kazavši da već dugo nisu bili u prilici javljati rezultate konkursa održanih u BiH.

"Institucija konkursa, zahvaljujući diletantski napisanom Zakonu o javnim nabavkama praktično je potpuno izbačena iz zakonskog okvira te ostavljena na volju pojedincima u raznim nivoima vlasti. Rijetke su općine koje se odluče na raspisivanje konkursa, a jedna od onih koje to rade s kakvom-takvom konzistentnošću je Općina Novo Sarajevo. U takvoj klimi tražiti i da AABH kao institucija bude aktivno uključena u proces raspisa bilo bi previše za očekivati, tako da i ovu inicijativu u svakom slučaju pozdravljamo, iako formalno nismo bili njen dio", naveli su iz asocijacije.