{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz perspektive privatnih investitora, BiH je dobra za biznis

S
13.10.2012. u 08:29
0
13
Iz perspektive privatnih investitora, BiH je dobra za biznis
0
Iz perspektive privatnih investitora, BiH je dobra za biznis
Pierre Guislain, direktor za poslovno okruženje Međunarodne finansijske korporacije (IFC), ističe da privatni investitori u BiH prepoznaju mogućnosti i u većini slučajeva smatraju da je riječ o perspektivnom području za ulaganje.
"Iz perspektive privatnih investitora, BiH ima dobar strateški položaj, potencijale u smislu školovane i obučene radne snage i određene privredne grane u kojima postoji jaka tradicija zbog čega je dobra za biznis", izjavio je Guislain u intervjuu SRNI.

Međutim, kada dođu u BiH, investitori su suočeni sa razlitičim preprekama kompleksnog poslovanja, upozorava Guislain i objašnjava da im sistem otežava poslovanje, te se u osnovi suočavaju sa dilemom da li da provedu nekih 18 mjeseci, tražeći i čekajući različite dozvole, ili da odu da rade u neku od susjednih zemalja.

On ocjenjuje da u BiH ne postoji dovoljno političke volje da se takve stvari promijene, jer se problem ne može locirati samo na jednom niovu vlasti, zbog čega postoji potreba za jakim političkim konsenzusom o tome koliko je važno olakšati investiranje i time omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

"Prema podacima Svjetske banke, oko 90 odsto radnih mjesta je u privatnom sektoru, dok je samo deset posto u javnom sektoru, odnosno vladama i preduzećima čiji je većinski vlasnik država. U ovoj zemlji se previše oslanja na javni sektor, iako radna mjesta stvara privatni sektor“, rekao je Guislain.

Prema njegovoj ocjeni, BiH je imala umjeren, odnosno skroman napredak u smislu poboljšavnja poslovnog okruženja u proteklim godinam za razliku od zemalja okruženja gdje se reforma poslovnog okruženja odvijala mnogo brže.

"Dobra stvar je da, ukoliko to zaista želi, BiH može da sustigne zemlje regiona i ubrza procese reformi. Postoji snažan podsticaj za te reforme u okviru procesa pristupanja EU - to je razlog koji je ubrzao reforme i u zemljama okruženja“, smatra Guislain, koji apeluje na zvaničnike da se pozabave o nedavno objavljenim, i kako je rekao, pomalo razočaravajućim Izvještajem o napretku BiH za ovu godinu, kojeg je sačinila Evropska komisija.

Govoreći o djelovanju IFC-a u BiH, Guislain je naveo da se ono odvija na svim nivoima, jer se i privatni investitori tokom realizovanja investicija susreću sa svim nivoima vlasti.

"Naš cilj je - više privatnih investicija, bilo da je riječ o domaćim ili stranim. Kada neki investitor odluči da realizuje svoju investiciju u nekom mjestu, opštinska administracija je ta sa kojom se prvo susreće i ima posla, jer je nadležna za pitanje vlasništva zemlje“, dodao je Guislain.

On je istakao da u BiH postoji razlog za optimizam kada je riječ o investicijama, te da svoje uvjerenje zasniva na činjenici da postoji mnogo prostora za napredak.

"BiH ima šansi, jer je konkurentna, a političari na svim nivoima bi u suštini trebali poslušati privatni sektor i postati ambiciozniji u smislu stvaranja boljeg poslovnog okruženja, kako bi se napravila velika razlika između skromnih, odnosno umjerenih poboljšanja proteklih godina i velikih koja su neophodna da zemlja stigne ostale zemlje zapadnog Balkana“, naglašava Guislain.

Kada je riječ o popravljanju poslovnog okruženja u BiH, Guislain ističe da je potrebno učiniti mnoge stvari, ali da je najbolje prevashodno se fokusirati na ispravljanje najvažnijih problema, jer je veoma teško provesti reformu čitavog poslovnog okruženja.

Kao prioritete za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, Guislain navodi uklanjanje "uskih grla" za privatne investicije, kao i komplikovanih procedura za dobijanje dozvola za izgradnju poslovnih objekata, skladišta, fabrika.

"Izgradnja i ulaganje u infrastrukturu, takođe, su prioritet na koji je potrebno fokusirati napore, jer se na taj način olakšava i pristup drugim tržištima", smatra direktor za poslovno okruženje IFC-a.

Guislain je rekao da je stvaranje jedinstvenog tržišta u BiH neophodno da bi se pojednostavila pravila i olakšalo i drugim investitorima da dođu i posluju.

"Neophodno je imati na umu da se zajednički prosperitet lakše ostvaruje na kolektivnom nivou. Vrlo je bitno da firme imaju neometan pristup potrošačima i izvan svoje opštine, kantona, entiteta, na nivou čitave BiH i regiona", smatra direktor za poslovno okruženje IFC-a.

Guislain je u intervjuu SRNI zaključio da je neophodno postojanje političke volje da bi se provele reforme i poboljšalo poslovno okruženje, a proces pristupanja BiH EU vidi kao izazov, ali i priliku koju treba iskoristiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: