{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija u BiH za četiri godine uložila blizu milijardu KM

S
22.4.2013. u 12:55
2
0
Italija u BiH za četiri godine uložila blizu milijardu KM
2
Italija u BiH za četiri godine uložila blizu milijardu KM
Ismet Kumalić
Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević rekla je da direktna strana ulaganja Italije u BiH u prethodne četiri godine iznose blizu milijardu KM.
"BiH i Italija imaju potpisan sporazum o zaštiti stranih investicija, što predstavlja sigurnost italijanskim ulagačima. Početkom ove godine parafirali smo i sporazum o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, a kada ovaj protokolarni dio završimo, Italijani mogu biti sigurni da je BiH prava destinacija za njihove investicije", naglasila je ona.

Uoči održavanja Poslovnog foruma BiH - Italija, na kome će biti upriličeni bilateralni sastanci privrednika iz BiH i Italije, Salkičević-Dizdarević je pozvala Italijane da razmotre ulaganja u sektore kao što su turizam, metalska i autoindustrija.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ismet Kumalić rekao je da je za BiH Italija jedna od značajnih zemalja za robnu razmjenu, te da je treća zemlja po izvozu, u koju se plasiraju proizvodi od aluminijuma, kože, te drvne industrija, uključujući namještaj.

"Što se tiče ukupne razmjene, Italija je na šestom mjestu. Obim razmjene dostigao je 1,1 milijardu KM s tim što je izvoz pola milijarde, a uvoz je oko 600 miliona KM, tako da je pokrivenost uvoza izvozom oko 82,3 posto", istakao je Kumalić.

Prema njegovim riječima, za Komoru je važno da dođu strani investitori u BiH, a jedan od ciljeva ovog foruma je upravo da se pokaže spremnost BiH da prihvati te investicije, kao i da se isplati investirati u BiH, pogotovo poslije ulaska Hrvatske u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: