Investicije
49

Inzko: EU će investirati 64 miliona eura u elektroenergetsku mrežu BiH

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Generalni direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić prezentovao je danas u Banjoj Luci visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku ostvarene rezultate, ali i problematiku kroz koju prolazi kompanija Elektroprenos BiH u ovom momentu.

''Imamo problema sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosno oko provođenja cjelokupne procedure oko izbora dobavljača za isporuku i za radove što u konačnici stvara problem da krenemo u realizaciju zacrtanih planova'', pojasnio je Žarić i dodao da je zamolio visokog predstavnika da se uključi u rješavanje ove problematike, kako bi do kraja imali potpunu deblokadu oko cijelog procesa.

U svom obraćanju medijima, Inzko je rekao da je danas posjetio dvije najuspješnije firme na državnom nivou, Upravu za indirektno oporezivanje i Elektroprenos BiH.

''Gospodin Žarić ima velike planove za budućnost ovog preduzeća što se tiče investicija, sve te planove podržava i EU i jako je važno da BiH bude povezana sa evropskim energetskim tokovima'', rekao je Inzko i dodao da će EU investirati 64 miliona eura u domaću elektroenergetsku mrežu.

Čestitao je menadžmentu za uspješan rad i akumuliranu dobit od 300 miliona KM za posljednjih osam godina , koje sada treba reinvestirati u elektroenergetsku mrežu.