Poljoprivreda i turizam
124

Investitori iz Kuvajta zainteresovani za ulaganje na području Sokoca

M. P.
Poseban interes iskazan za uzgoj malina, kupina i jagoda/Foto: Shutterstock
Poseban interes iskazan za uzgoj malina, kupina i jagoda/Foto: Shutterstock
Investitori iz Kuvajta, predstavnici firme Investments kingdom company, nedavno su posjetili Općinu Sokolac gdje su sa načelnikom Milovanom Bjelicom razgovarali o potencijalnim ulaganjima na području ove općine.
Kako je za Klix.ba kazao Bjelica, ovi investitori zainteresovani su najviše za oblast poljoprivrede, stočarstva, turizma i proizvodnju hrane.

"Posebno su iskazali interes za uzgoj jagodičastog voća, malina, kupina i jagoda, pitali su da li to uspijeva ovdje. Kazao sam im da već imamo ljude koji se time bave, da imamo zdravu zemlju i pogodnu klimu. Ne bi bio problem ni obezbijediti zemljište, pod koncesiju ili zakup. Predstavnici kompanije zainteresovani su za stočarstvo, a mi smo im predložili centar za proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i sitnih sjemena, koji treba da krene sa radom u narednih mjesec - dva, te da se može razmišljati o ulasku u javno partnerstvo sa opštinom i Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, jer se radi na revitalizaciji tog centra", kazao nam je Bjelica.

Kuvajtski investitor Mubarak el Adžbi, kaže Bjelica, ima investicionu kompaniju i veliki broj njegovih poslovnih partnera spreman je da ulaže na prostoru Bosne i Hercegovine.

"Ja sam im predstavio i potencijale koje imamo u drvnoj industriji, posebno sam im stavio do znanja da mi imamo sve uslove i za uspostavljanje poslovne zone, a u području Podromanije riješili smo kompletnu infrastrukturu gdje ima i voda, riješene su otpadne vode, struja i sve ostalo i sada tu krećemo sa industrijskom zonom", istakao je Bjelica.

Istakao je Bjelica i kako ovo područje ima potencijal i za razvoj turizma, te kako i tu još ima prilike za razvoj, te podsjetio kako će se u narednom periodu graditi i solarne elektrane na ovom području.

"Mi smo zainteresovani za saradnju i kroz javno – privatno partnerstvo, koje može zadovoljiti obje strane u biznisu, i općinu i potencijalne investitore. Kuvajtski investitor nam je rekao da njihova kompanija smatra da Sokolac ima dobre poslovne prilike, posebno u sektoru poljoprivrede, a ja sam im rekao da postoji mogućnost da uđe i u zajedničku saradnju sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, kako bi se razvijala staklenička i plastenička proizvodnja na većim površinama, što je njih posebno zainteresovalo", kazao je Bjelica.

Ukoliko bi do realizacije ove investicije došlo, Bjelica kaže kako bi koristi imalo i lokalno stanovništvo, koje bi bilo zaposleno. Ono što bi investitor iz Kuvajta trebao da uradi jeste da obezbijedi tržište na koje bi plasirali proizvedenu hranu, a povratnu informaciju Bjelica očekuje već sljedeće sedmice.

"Oni će brzo poslati pismo namjere, moguće već i sljedeće sedmice pa da organizujemo taj sastanak i da konkretizujemo određene stvari", poručio je Bjelica.