24 sesije i 132 učesnika
2

Investitori iz 92 zemlje na Svjetskom forumu poslovnih anđela u Istanbulu

FENA
Svjetski investicijski forum poslovnih anđela (WBAF), koji okuplja stotine investitora iz 92 zemlje svijeta i koji upravljaju fondom od oko 500 milijardi dolara, počeo je ponedjeljak u Istanbulu.

Svečanosti otvorenja foruma prisustvovali su predsjednik Komisije za planiranje i budžet turskog parlamenta i predsjednik WBAF-a Bayburs Altuntas, javlja Anadolu Agency (AA), koja je je globalni komunikacijski partner konferencije.

Fokus na ovogodišnjem forumu bit će na unapređenju saradnje između privatnog i javnog sektora, a o tome će se razgovarati na ukupno 24 sesije na kojima će govoriti 132 učesnika iz cijelog svijeta.

Drugog dana foruma, predstavnici najmanje 100 startup preduzeća iz 42 zemlje će investitorima prezentirati svoje projekte.

Na ovogodišnjem forumu očekuje se i učešće Swati Mandele iz Južnoafričke Republike, inače unuke bivšeg južnoafričkog lidera Nelsona Mandele. Također, učesnicima foruma će se obratiti i bivši parlamentarac iz Singapura Inderjit Singh.

Očekuje se da će na forumu biti upriličeno i potpisivanje sedam međunarodnih ugovora, a osim toga će biti održana i dva velika susreta investitora.

Malezijski ministar trgovine Datuk Darell Leiking i albanski ministar poduzetništva Eduard Shalsi održat će posebnu prezentaciju za 260 investitora iz 92 zemlje.

Snažnu podršku ovogodišnjem forumu pružaju i s delegacijama učestvuju Agencija za promociju izvoza Mađarske (HEPA), Španska investicijska agencija (ICEX), Privredna komora Bahreina (BCCI), UNIDO, vladina agencija za ulaganja u Anadaluziji, Katarska razvojna banka (QDB), Investicijska agencija Ruske Federacije Investoro, Nasdaq, te Svjetska banka IFC.

Osim sesija, u organizaciji Nasdaqa, američke elektronske berze dionica sa sjedištem u New Yorku, bit će održan i program pod nazivom "Nasdaq razgovori". Potpredsjednik Nasdaqa Carsten Borring će tom prilikom objasnit korake koje treba poduzeti u otvaranju malih preduzeća.

Prvog dana foruma također je planiran je i master-class u organizaciji Svjetske organizacije za saradnju javnog i privatnog sektora iz Švicarske. Drugog dana, predsjednik Mađarske Agencije za promociju izvoza Balazs Hendrich će održati šest radionica.