Građani ogorčeni
0

Investitor Importanne centra u Bihaću odnio svu opremu i nestao s gradilišta

Piše: A. Dž.
Kada je prije nekoliko mjeseci počela izgradnja Importanne centra u Bihaću, projekt je pompezno najavljen kao najveća inozemna investicija u BiH u ovoj godini, koja će osigurati 500 radnih mjesta, prosperitet i razvoj. No, prema posljednjim informacijama iz tog grada, od modernog stambeno-poslovnog centra u naselju Luke izgleda neće biti ništa.

Gradilište je ovih dana sablasno prazno, a jedino što je ostalo od "grandiozne investicije" vrijedne 100 miliona KM je uništena saobraćajnica.

Prema riječima Emdžada Galijaševića, novog načelnika Bihaća, investitori su doslovce nestali.

"Iselili su svoje kancelarije sa gradilišta, odnijeli svu opremu i otišli, a da nikoga nisu obavijestili. Prema informacijama koje sam ja dobio iz Općine oni su kupili to zemljište, počeli graditi i sada su jednostavno nestali", kazao je Galijašević za Klix.ba.

On je dodao da se nada da će u budućnosti imati priliku da porazgovara s investitorima i sazna o čemu se tačno radi.

Građani Bihaća uznemireni su i ogorčeni sve češćim glasinama da je investitor iz Hrvatske Importanne Grupa odustala od projekta "ispred našeg vremena", kako ga je svojevremeno za Klix.ba opisala PR menadžerica Sandra Ljubijankić.

S razlogom se Bišćani osjećaju prevarenima. Investitor i tadašnji načelnik Bihaća Albin Muslić su, osim radnih mjesta, obećavali razvoj regije, turizma i punjenje kantonalne kase sa 20 miliona KM godišnje. Da li su bila u pitanju samo puka predizborna obećanja za lakovjerne ostaje da se utvrdi. Galijašević napominje da sve ukazuje na to, jer je gradilište ispražnjeno odmah nakon izbora.

Iz Importannea u Bihaću danas nismo uspjeli dobiti nikoga za komentar. Na brojeve telefona na koje smo ih ranije zvali niko se ne javlja, a ni na naše emailove odgovora nije bilo. U sjedištu kompanije u Zagrebu nam je rečeno da su članovi Uprave na poslovnom putu i da nisu u mogućnosti davati izjave za medije.

Pošto, prema svemu sudeći, neće dobiti obećani tržni centar, a ni radna mjesta koja je ova investicija trebala donijeti, građanima Bihaća ostaje da razmišljaju kako će obnoviti razorenu saobraćajnicu.