Investicije
0

Hypo banka nudi arbitražu

Klix.ba
Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. danas je uputila ponudu za pokretanje arbitražnog postupka vezano za utvrđivanje zakonitosti ugovora sa valutnom klauzulom u CHF-u, odnosno valjanost valutne klauzule u CHF, u pravnom poretku Federacije BiH, te postojanje deviznog rizika za banku prilikom plasmana ovih kredita.

"Potaknuti kampanjom kojom se pokušava diskreditirati dugogodišnji rad banke i njenih uposlenika na ovom području, Hypo banka svim predstavnicima i članovima udruženja koja zastupaju klijente banke - korisnike kredita sa valutnom klauzulom u CHF-u, nudi opciju arbitražnog rješavanja zakonitosti poslovanja Banke s obzirom na valutnu klauzulu", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Kako su i klijenti u sporu i banka zainteresirani za brzo rješenje problema, na ovaj način bi se sistemski, a ne kroz svaku tužbu pojedinačno, odlučilo o problemu legitimnosti valutne klauzule, o međusobnim pravima i obavezama svih strana. Sudski procesi u toku će trajati nekoliko godina uz neizvjestan sudski epilog, pri čemu banka vjeruje kako ovi krediti ne krše zakonske odredbe, što potvrđuju kontrole regulatora.

Pored toga klijenti će, ukoliko pravosnažno izgube sporove na višim sudskim instancama, imati dodatne troškove za naknade advokatima i sudske troškove. Arbitraža bi ih poštedila ovakvih troškova.

Iako postoje dvije nepravomoćne sudske presude, jedna u korist klijenta i duga u korist banke, obje strane u sporu su svjesne činjenice da se procesi kroz žalbe nastavljaju na višim instancama te je vrlo vjerovatno da će Vrhovni sud morati dati svoje mišljenje.

Kako banka i predstavnici Udruge imaju oprečna mišljenja o zakonitosti valutne klauzule, pokretanje arbitraže koji je predviđen Zakonom o parničnom postupku FBiH nameće se kao kvalitetno rješenje.

Sami postupak bi vodili predsjednik i šest članova Arbitražnog suda izabrani uzajamnim dogovorom između Banke i Udruge. Arbitražni sud bi donio odluku o sporu koja ima snagu pravosnažne sudske odluke i kakva god ona bila obje strane ju moraju poštovati. Odluka i mišljenje takvih arbitara bila bi obavezujuća za sve Sudove u BiH.

Hypo banka vjeruje da će udruge postupiti odgovorno prema ljudima koje zastupa i u čije ime djeluje, te da će prihvatiti predloženu arbitražu. Nema razloga za njeno odbijanje osim ako njenim predstavnicima, iz nama nepoznatih razloga, odgovaraju dugi i brojni procesi, koji nisu u interesu nikome, a posebno klijentima, istaknuto je u saopćenju za javnost.