Upitna isplativost
51

Hrvatska planira graditi autoput prema Dubrovniku: Šta to znači za Jadransko-jonsku cestu na jugu BiH?

D. Be.
Za dionicu Doli – Dubrovnik, za prvu fazu, biti će raspisan tender do kraja godine
Za dionicu Doli – Dubrovnik, za prvu fazu, biti će raspisan tender do kraja godine
Hrvatska i zvanično planira izgraditi autoput prema Dubrovniku čime bi u cijelosti završili jadransko-jonski koridor kroz ovu državu.
Ministar Oleg Butković je kazao da je Vlada Hrvatske odlučila da će se ići u refinansiranje preostala tri jumbo kredita u Hrvatskim autocestama i dodatno se zadužiti za 600 miliona eura da bi se mogao u cijelosti izgraditi jadransko-jonski koridor kroz Hrvatsku - dionice Križišće - Žuta Lokva i Doli - Dubrovnik.

S 1,3 milijarde eura kompletno je zatvorena finansijska konstrukcija, sada je samo stvar dinamike realizacije, a već se gradi dio obilaznice oko Novog Vinodolskog.

"Za prvu fazu dionice Doli - Dubrovnik bit će raspisan tender do kraja godine", najavio je Butković

Ova dionica puta bit će veoma interesantna i građanima BiH koji često putuju ka najjužnijem dijelu Hrvatske.

Dio trase Jadransko-jonske ceste već je poznat (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Dio trase Jadransko-jonske ceste već je poznat (Ilustracija: A. L./Klix.ba)

Iako izgradnja nije ni počela, postoje mišljenja da će ovaj projekat u Hrvatskoj biti konkurentski planiranoj ruti jadransko-jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu te da se u pitanje dovodi isplativost dvije paralelne autoceste na maloj udaljenosti.

Jadransko-jonska autocesta na jugu BiH bi išla od Počitelja preko Stoca i Ljubinja do Trebinja te dalje prema Crnoj Gori.

Kao što je već od ranije poznato, projekt Jadransko-jonske autoceste predstavlja ideju Evropske unije o dodatnom saobraćajnom uvezivanju sedam zemalja koje neminovno jesu ili će biti dio evropske porodice.

Ukupna dužina ceste iznosi 1.100 kilometara, a predviđeno je kako će prolaziti kroz Italiju (početna tačka), Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju te Grčku gdje je krajnja destinacija grčka luka Igumenica.