Investicije
0

Hadžići: Kamen temeljac za turističko naselje vrijedno više od 50 miliona KM

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kuvajtski investitori odlučili su na lokalitetu Osenik u općini Hadžići izgraditi turističko selo sa svim pratećim sadržajima koji će privući veliki broj turista. Danas je položen kamen temeljac, a očekuje se da će naselje biti završeno za 18 mjeseci.

Naselje koje nosi naziv "Sarajevo Resort" nalazit će se na jednoj od predivnih lokacija Osenik i bit će okruženo prirodom. Prednost lokacije je što je smješteno između Sarajeva i Mostara, te u blizini planina. Prostor odiše zelenilom i čistim zrakom, a kuvajtski turisti to cijene veoma puno.

"Kuvajt ima odlične odnose s BiH i Kuvajt bio prva zemlja koja je investirala u BiH nakon završetka rata. Također, godinama nakon toga putem KFD (investicijske kubajtske organizacij) radilo se na raznim projektima i napravljeno je dosta investicija. Kuvajćani vole doći u BiH i iz godine u godinu sve je više kuvajtskih turista koji smatraju da je BiH jedna prelijepa zemlja i da ima divne gostoprimljive ljude", rekao je Nasir el Mutairi, ambasador Kuvajta u BiH.

Prema posljednjim podacima, BiH je ove godine posjetilo preko 20.000 Kuvajčana. Zbog toga nema straha da li će ova investicija biti uspješna.

"Više je razloga zbog kojih je BiH izabrana za investiranje. Prvi je taj što su dobre prijateljske veze dvije zemlje koji se sada pretače u konkretne ekonomske projekte. Vrijednost projekta je više od 35 miliona američkih dolara", rekao je investitor Džasim el Kenderi, iz kompanije Gulf Real Estate koja je izvođač radova.

Resort Sarajevo imat će 160 objekata koji će biti raspoređeni okolo dva vještačka jezera čija će površina biti 12.000 metara kvadratnih. Također, turističko selo će biti upotpunjeno svim rekreativno-zabavnim sadržajima: dva natkrivena bazena, tereni za fudbal, košarku, odbojku, sale za bilijar, stoni tenis i druge igre, supermarket tako da posjetioci ne moraju ići van naselja i kupovati, turistički uredi i firme za iznajmljivanje automobila. Ulaz je dozvoljen svim turistima, kako domaćim tako i stranim.

"Ova investicija nije bitna samo za općinu ili KSD, već za cijelu BiH jer otvara proces arapskih invesiticija u našoj državi koje počinju višemilionskim iznosom. Kuvajtski privrednici prave sebi biznis razvijajući bh. turizam. Mi smo učinili sve da ubrzamo proces dobijanaj građevinskih dozvola i od danas počinju gradnju s validnim dozvolama", kazao je načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Kamen temeljac položili su načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović te predstavnici ambasada Kuvajta, Egipta, Kraljevine Saudijske Arabije. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Ambasade Libije, te privrednici iz ovih zemalja.

Očekuje se da će prvi turisti moći doći u Sarajevo Resort u junu 2015. godine.