Investicije
205

Gradi se minihidrocentrala na rijeci Kolini kod Ustikoline vrijednosti 2,3 miliona KM

Piše: E. A.
Premijer Vlade BPK Goražde Emir Oković i Mensud Pekmez, direktor sarajevske firme EKO-REM, potpisali su ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju minihidrocentrale MHE Jabuka na rijeci Kolini na lokalitetu Jabuke kod Ustikoline. Ugovor predviđa iskorištavanje rijeke Koline u hidroenergetske svrhe u narednih 30 godina te izgradnju postrojenja snage 700 kW sa godišnjom proizvodnjom od 3,1 GWh električne energije.

Vrijednost ukupne investicije procjenjuje se na 2,3 miliona KM, dok će proizvedena električna energija, prema najavama, u potpunosti zadovoljiti sve potrebe lokalnog stanovništva MZ Jabuka, kao i dio potreba BPK Goražde. Zahvaljujući ugovoru, u budžet kantona bit će uplaćena sredstva od blizu 42.000 KM na ime jednokratne naknade, a korist će također imati građani općine Foča u FBiH i ekološka udruženja.

Na izgradnji minihidrocentrale koja bi trebala biti završena u oktobru ove godine bit će angažovane lokalne firme. Prema najavama, investicija će poboljšati energetsku stabilnost, a planirana su i nova zapošljavanja.

"Investicija veća od dva miliona KM dat će pozitivne efekte na sam budžet i ukupne privredne aktivnosti kantona", smatra Emir Oković, premijer BPK Goražde.

On dodaje da je dodjela ove i sličnih koncesija u planskom opredjeljenju Vlade te da su zadovoljni ispunjavanjem obaveza iz ranijeg ugovora.

Naime, firma EKO-REM do sada je realizirala nekoliko vlastitih projekata na području BPK Goražde, između ostalih i izgradnju minihidrocentrala na MHE Kosova na Kosovskoj rijeci.