Uloženo 17 miliona eura
57

Gradačac među prvim bh. gradovima u kojima su zamijenjene azbest-cementne cijevi za vodu

B. R.
Sattler i Dervišagić pustili u rad novi vodovodni sistem Gradačca (Foto: Delegacija EU u BiH)
Sattler i Dervišagić pustili u rad novi vodovodni sistem Gradačca (Foto: Delegacija EU u BiH)
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić (SDP) danas su svečano obilježili završetak projekta obnove vodovodne mreže u Gradačcu.

Kako su saopćili iz Delegacije EU, završetak projekta obnove je obilježen puštanjem u pogon sistema za distribuciju vode na pumpnoj stanici Kerep. Sredstvima koja su osigurana kroz EU Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) obnovljeno je 40 kilometara vodovodnog sistema kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje i distribucija pitke vode za 20.000 stanovnika Gradačca.

Time je okončan, kako su napomenuli, dugogodišnji i opsežan projekat proširenja i modernizacije komunalne infrastrukture Gradačca, koji obuhvata rekonstrukciju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda podržanu od Vlade Češke, proširenje kanalizacione mreže podržane od Vlade Švedske te proširenje i rekonstrukciju vodovodnog sistema podržane od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i EU.

"Modernizacija vodovodne mreže Gradačca predstavlja novi početak za 20.000 stanovnika grada, sa čistijom i sigurnijom vodom i manje otpada. Drago mi je da je podrška EU i EBRD-a dopunjena finansiranjem iz Češke, Švedske i Norveške. Ovo je pravi pristup tima Europe, koji pomaže Bosni i Hercegovini da se uskladi sa standardima EU", izjavio je Sattler.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH Sattler i Dervišagić pustili u rad novi vodovodni sistem Gradačca (Foto: Delegacija EU u BiH)
Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH Sattler i Dervišagić pustili u rad novi vodovodni sistem Gradačca (Foto: Delegacija EU u BiH)

Ovo je, kako dodaje, korak naprijed u zajedničkim naporima da se poboljšaju vodovodni sistemi u cijeloj državi i da se podrži Bosna i Hercegovina da ispuni svoje obaveze u okviru "Zelene agende" za Zapadni Balkan.

Ovom zajedničkom inicijativom Grada Gradačca, EU, Norveške, Češke, Švedske i EBRD-a omogućeno je Gradačcu da postane, kako su naglasili, jedan od prvih gradova u Bosni i Hercegovini koji je zamijenio sve azbest-cementne cijevi u sistemu vodosnabdijevanja.

Izgradnju novog vodovodnog sistema u Gradačcu podržale EU, Norveška, Švedska i Češka (Foto: Delegacija EU u BiH)
Izgradnju novog vodovodnog sistema u Gradačcu podržale EU, Norveška, Švedska i Češka (Foto: Delegacija EU u BiH)

Ukupna investicija je iznosila skoro 17 miliona eura, pri čemu su bespovratna sredstva u iznosu većem od 2,6 miliona eura osigurana kroz EU Investicioni okvir za Zapadni Balkan putem bilateralnih donatora, a kredit u iznosu od šest miliona eura osiguran je kod EBRD-a.

Događaju su prisustvovali ambasador Norveške Olav Reinertsen, ambasadorica Švedske Helena Lagerlof, konzul i rukovodilac Odjela za razvojnu saradnji Ambasade Republike Češke Stepan Šantruček, šefica EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl i ostali gosti.

"Ono što je Grad Gradačac postigao ovim projektom je primjer za druge općine i gradove širom Bosne i Hercegovine. Ovdje je riječ o olakšavanju života građana, ali i o približavanju EU. Ovo je ujedno i konkretan primjer da bilateralni donatori i međunarodne finansijske institucije mogu raditi zajedno sa lokalnom zajednicom i gradom i stvarati dobre projekte kao što je ovaj", rekao je norveški ambasador Olav Reinertsen.

Rekonstrukcijom i proširenjem vodovodne mreže te zamjenom azbest-cementnih cijevi poboljšan je, kako su napomenuli, kvalitet i pouzdanost vodosnabdijevanja građana Gradačca, što će pozitivno utjecati na zdravlje, kvalitet života i zaštitu okoliša.

Sattler i Dervišagić pustili u rad novi vodovodni sistem Gradačca (Foto: Delegacija EU u BiH)
Sattler i Dervišagić pustili u rad novi vodovodni sistem Gradačca (Foto: Delegacija EU u BiH)

"Kroz ovaj projekat izgrađeno je više od 40 kilometara nove kanalizacione mreže, a zamijenjeno je i više od 40 kilometara stare azbest-cementne mreže čime se Gradačac u potpunosti riješio tih vodovodnih cijevi. Možemo reći da smo po tome na određeni način pioniri u Bosni i Hercegovini te da je Grad Gradačac kroz realizaciju ovog projekta riješio pitanje vodosnabdijevanja", istakao je gradonačelnik Dervišagić.

Podrška razvoju infrastrukture u cijeloj BiH

Kako su saopćili iz Delegacije EU, projekat obnove komunalne infrastrukture u Gradačcu je u skladu sa prioritetima EU Ekonomskog i Investicionog plana za Zapadni Balkan, definisanim u okviru ključnog projekta 7 - upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama. Projekat je, kako su naglasili, u potpunosti usklađen s okvirnom direktivom EU o vodama i vodama za piće kao i "Zelenom agendom".

"Ulaganje u učinkovitu, sigurnu i zeleniju općinsku infrastrukturu ostaje jedan od naših ključnih strateških prioriteta, a EBRD i njeni donatori su spremni pružiti finansije i podršku za to. Radujemo se što ćemo podržati više gradova u zemlji u poboljšanju njihove kritične infrastrukture i uslova životne sredine i nastavit ćemo da radimo sa vladom na osiguranju pravih okvirnih uslova kako bi te investicije bile održive", izjavila je šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.

Projekat u Gradačcu samo je, kako su saopćili iz Delegacije EU, jedan dio sveobuhvatne podrške EU za poboljšanje u oblasti upravljanja vodama i otpadnim vodama u Bosni i Hercegovini.

EU je kroz Instrument za pretpristupne (IPA) fondove osigurala skoro 83 miliona eura bespovratnih sredstava kako bi se Bosna i Hercegovina uskladila sa EU standardima u oblasti upravljanja vodama, tretmana gradskih otpadnih voda i vode za piće.

Osim toga, u oblastima upravljanja vodama i otpadom, realizovana su značajna ulaganja u infrastrukturu u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, pri čemu se grant sredstvima EU iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan dopunjavaju povoljni krediti međunarodnih finansijskih institucija. Na taj način, podržavaju se i projekti proširenja i sanacije vodovodne mreže u Visokom, Sarajevu i Banjoj Luci, saopćili su iz Delegacije EU.