U Vitkovićima
78

Goražde konačno dobija bazen, rekonstrukcija će biti završena do 1. juna

E. A.
Iz sredstava Programa podrške razvoju privatnim preduzećima i poduzetnicima za 2024. godinu Vlada BPK Goražde, odnosno Ministarstvo privrede osiguralo je 350.000 KM za realizaciju projekta nabavke opreme odnosno rekonstrukciju bazena u naselju Vitkovići.

Trenutno se izvode grubi građevinski radovi na rekonstrukciji, betonira se unutrašnji dio nakon što su postavljeni automatski prečistači vode, što će omogućiti potpuno higijenski ispravnu vodu u bazenu.

Planirano je da se do kraja maja završi rekonstrukcija bazena koji će biti svečano otvoren 1. juna.

"Prepoznali smo ovaj projekat kao važan u sektoru razvoja turizma i omogućili ulaganje u rekonstrukciju bazena. Tako ćemo dobiti jedan ozbiljan turistički kompleks što je dio strategije razvoja turizma, intenzivno idemo u tom pravcu razvoja i ovo je samo jedan od projekata", kaže Zijad Briga, kantonalni ministar privrede.

Dodaje da da je turizma grana privrede koja u cijeloj BiH pa i BPK nudi veliku razvoju šansu.

"Konačno je došlo vrijeme da ovom segmentu posvetimo značajniju pažnju. Ministarstvo je spremno podržati i druge slične projekte koji će doprinijeti razvoju turizma u ovom dijelu BiH. Mi smo kroz program ostavili mogućnost da podržimo, ukoliko bude još sličnih projekata, s tim da je prioritet dat rekonstrukciji bazena u naselju Vitkovići koji ima idealno prostorno rješenje i prateće sadržaje i objekte, dakle jedan sveobuhvatni kompleks. Prilikom dodjele sredstava precizirat će se i obaveze privrednog društva u cilju pravdanja sredstava. Već imamo načelne dogovore da će se omogućiti besplatne škole plivanja za sve učenike naših osnovnih i srednjih škola kao i sadržaji za naše sportske kolektive. Realizacijom ovog projekta Goražde i BPK u cjelini će dobiti mnogo u smislu unapređenja turističke ponude", kaže Briga.