{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Usaglašen investicioni paket od 315 milijardi eura

S
SRNA
10.3.2015. u 12:36
0
8
EU: Usaglašen investicioni paket od 315 milijardi eura
0
EU: Usaglašen investicioni paket od 315 milijardi eura
Ministri finansija zemalja EU usaglasili su danas detalje investicionog plana vrijednog 315 milijardi eura da bi podstakli rast evropske privrede bez povećanja duga.
Ministri žele da prvi projekti budu pokrenuti do kraja ove godine. Poslanici Evropskog parlamenta sada treba da odobre ovaj fond.

"Ovaj plan je odgovor koji nam je potreban da bismo se suprotstavili glavnom nedostatku evropske ekonomije: nedostatku investicija", izjavio je Pierre Moscovici, komesar EU za ekonomiju.

On je dodao da su investicije u EU opale za 15 do 20 posto od 2008. godine.

Četvorogodišnji investicioni plan sastavljen je poslije poziva predsjednika Evropske komisije Jean Claude Junckera da se pruži podrška rizičnijim projektima, od aerodroma do pruga, da bi se ublažile posljedice finansijske krize.

Uspostavljanje Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI) bilo je osjetljivo pitanje, pošto države EU strahuju da njihovi projekti neće biti izabrani sa liste od skoro 2.000 prijedloga, ukupne vrijednosti 1,3 triliona eura.

Pojedini evropski poslanici strahuju da će zapadnoevropske zemlje biti favorizovane u odnosu na siromašnije, istočne članice evropskog bloka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: