Potpisan ugovor
93

Elektroprivreda RS uskoro počinje gradnju: HE "Foča" i "Paunci" će proizvoditi 34,2 Gwh struje

Piše: M. N.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i v. d. generalnog direktora "Elektroprivrede RS" Luka Petrović potpisali su danas ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje hidroelektrana "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini u Foči, čime je zvanično počeo teći period od 50 godina na koliko je ovom preduzeću dodijeljena koncesija.

Vlada RS je donijela rješenje kojim se Elektroprivredi RS dodjeljuje koncesija za izgradnju i korištenje ove dvije hidroelektrane 24. januara, a preduzeće je sada dužno da uplati jednokratne naknade za ustupljeno pravo u iznosu od 1.163.718 KM za HE Foča i 1.232.172 KM za HE "Paunci".

Direktor Petrović kazao je kako je siguran da će se ove hidroelektrane početi graditi do kraja ove godine te da je sve spremno za raspisivanje javnog poziva.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Hidroelektrane Paunci i Foča trebale bi biti izgrađene zajedno s Elektroprivredom Republike Srbije. Struja koja se ovdje proizvede bit će usmjerena na izvoz.

Ukupna vrijednost ovih investicija je blizu 245 miliona eura. HE "Foča" bi trebalo da ima snagu blizu 44,15 megavata, a HE "Paunci" 43,25 megavata.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Planirana lokacija brane HE Foča je udaljena oko 1,6 km uzvodno od Foče i na oko 10 km nizvodno od lokacije brane Buk Bijela, dok će HE Paunovci biti udaljena 10 km nizvodno od HE Foča.

Procijenjeno je da će HE Foča godišnje proizvoditi 175,8 Gwh struje, a HE Paunovci 166,9 Gwh.