|

Elektroprivreda BiH: Nove mašine za rudnike Kakanj i Breza

Elektroprivreda BiH: Nove mašine za rudnike Kakanj i Breza
0
Klix.ba
2.12.2013. u 15:59
11
komentara
0

dijeljenja
Elektroprivreda BiH: Nove mašine za rudnike Kakanj i Breza
U Direkciji JP Elektroprivreda BiH danas su potpisani ugovori o nabavci dvije mašine tip AM-50z-w, za izradu jamskih prostorija u rudnicima mrkog uglja Kakanj i Breza, ukupne vrijednosti 2,5 miliona KM.
Mašine su nabavljene sredstvima JP Elektroprivreda BiH u procesu dokapitalizacije rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH.

Ugovore su potpisali Mirsad Jašarspahić, v.d. direktor RMU Kakanj, Suad Ćosić, direktor RMU Breza, i u ime kompanije REMAG S.A. Katowice, Poljska, Tadeusz Kopiec, prokurent i komercijalni direktor. Potpisivanju ugovora su prisustvovali dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju.

Uz mašine za izradu jamskih prostorija biće nabavljeni i transporter za pretovar, prateći kompaktni niskonaponski razvod sa napojnim kablom, rezervni dijelovi i alat potreban za montažu i održavanje mašine. Očekivani efekti ulaganja u nabavku mašina za izradu jamskih prostorija su povećanje produktivnosti, kontinuitet izrade jamskih prostorija, te značajno unapređenje humanizacije rada u rudnicima Kakanj i Breza.

Nakon potpisivanja, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH je rekao: "Uz 115 miliona KM do sada realizovanih ulaganja u rudnike, u procesu nabavke je još 70 miliona KM i vjerujem da će do kraja 2014. godine biti uloženo svih planiranih 204 miliona KM. Naredna, 2014., će biti u znaku početka izgradnje elektroenergetskih objekata, prije svega Bloka 7 u TE Tuzla, HE Vranduk i VE Podveležje. Sljedeća godina će biti investiciona za cijeli Koncern EPBiH", istakao je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

Suad Ćosić, direktor RMU Breza, i Mirsad Jašarspahić, v.d. direktor RMU Kakanj, kazali su da će mašine za izradu jamskih prostorija omogućiti efikasnu izradu jamskih prostorija uz povećanje produktivnosti rada i povećanje sigurnosti na radu, što će rezultirati ostvarivanjem planskih zadataka u proizvodnji uglja. Čelni ljudi dva rudnika su istakli važnost investiranja JP Elektroprivreda BiH u rudnike i naglasili da zahvaljujući Koncernu EPBiH, rudnici imaju perspektivu za razvoj i povećanje proizvodnje.

Tadeusz Kopiec, prokurent i komercijalni direktor kompanije REMAG prisutne je upoznao sa prednostima mašine AM-50z-w za rudnike čiji rad će nabavkom ove opreme biti sigurniji i efikasniji, te istakao nastojanje JP Elektroprivreda BiH da rudnici posluju sa što kvalitetnijom opremom. Također, predstavnik kompanije REMAG se zahvalio JP Elektroprivreda BiH na kvalitetnoj saradnji.

Od planiranih 66,9 miliona KM u RMU Kakanj je do sada investirano oko 33 miliona KM, dok je od planiranih 32, pet miliona KM u RMU Breza uloženo oko 24 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...