Sastao se s privrednicima
34

Ekspert za investicije Kingsley Aikins u Mostaru: Potrebno je prepoznati snagu dijaspore

M. G.
Kingsley Aikins, jedan od pokretača inicijativa koje su ekonomiju Irske pokrenule u pravcu globalnih investicija, danas se sastao sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća u Mostaru.

"Danas smo tu kako bismo razgovarali o snazi dijaspore i koliko mogu pomoći izgradnji mreža od koristi za društveni i ekonomski razvoj zemlje. Imali smo sjajne razgovore sa ljudima koji žele unaprijediti svoje kompanije i koji prepoznaju snagu bh. iseljeništva", poručio je Aikins.

Radionica u Mostaru je dijelom aktivnosti USAID projekta "Diaspora Invest" i INTERA Tehnološkog parka na prenosu znanja dijaspore prema domaćim kompanijama.

"Danas smo razgovarali sa gospodinom Dragim Dizdarom koji ima iskustvo povezivanja domaćih kompanija sa norveškim tržištem, te Ibrahimom Ajanovićem koji povezuje IT kompanije iz BiH. Bh. dijaspora želi pomoći našim kompanijama i to je suština ovog mentorskog programa", napominju iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Kroz mentorski program USAID projekta "Diaspora Invest" kompanije širom zemlje imaju priliku da se povežu sa ekspertima iz bh. dijaspore na razvoju poslovnih praksi, prilikama za izvoz i prenos znanja.

"Dijaspora je pokretač dobrih inicijativa i ovaj program pokazuje da zajedno možemo napraviti mnogo za lokalne kompanije. Današnji susret i radionice su potvrda toga", zaključuju organizatori.