|

Ekonomija BiH najmanje atraktivna za investitore

Ekonomija BiH najmanje atraktivna za investitore
0
S
SRNA
16.12.2010. u 14:54
0
komentara
0

dijeljenja
Ekonomija BiH najmanje atraktivna za investitore Marco Mantovanelli (Foto: RFE)
Ekonomija BiH najmanje je atraktivna za investitore u regiji, u smislu jednostavnosti poslovanja, što treba promijeniti, izjavio je danas u Sarajevu šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli. Mantovaneli je rekao da je ekonomija BiH, prema izvještaju grupacije Svjetske banke "Duing biznis 2011", na 110. mjestu od ukupno 183 zemlje. "U ovoj oblasti nismo vidjeli neki značajniji napredak proteklih godina, osim značajnog napretka u oblasti registracije imovine, odnosno da je ostvareno prosječno smanjenjenje vremena potrebnog za registraciju zemljišta sa 84 na 34 dana", rekao je Mantovaneli na okruglom stolu o temi "Kako poboljšati konkurentnost privrede BiH". On je dodao da je napredak je ostvaren, zahvaljujući modernizaciji i kompjuterizaciji sudova. Prema njegovim riječima, početak poslovanja u BiH oblast je na koju Svjetska banka želi skrenuti posebnu pažnju, iz razloga što je po tom indikatoru BiH rangirana na 160. mjesto, na 139. mjesto po indikatoru dobijanja građevinskih dozvola, te na 127. mjestu po plaćanju poreza. Mantovaneli je istakao da će se Svjetska banka u BiH u narednom periodu fokusirati na smanjenje vremena i troškova potrebnih za registraciju poslovne djelatnosti, na smanjenje broja procedura vremena i troškova za dobijanje građevinskih dozvola, te na pitanje konkurentnosti pojedinih sektora, kao što su energetski i šumarski.
Direktor Centra za menadžment i informacione tehnologije (MIT) u Sarajevu Zlatko Lagumdžija rekao je da je, prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2010-2011 Svjetskog ekonomskog foruma, konkurentnost u BiH ove godine bolje ocijenjena nego lani, jer se BiH pomjerila za sedam mjesta unaprijed.

On smatra da je u BiH potrebno izraditi klaster mapu i utvrditi ključne prepreke i ograničenja za razvoj svakog klastera, te edukovati njihove menadžere.

Lagumdžija je istakao da je potrebno dati podršku malim i srednjim preduzećima u BiH organizovanim u klastere, prevashodno u domenu usvajanja novih tehnologija, standarda kvaliteta i nastupa na inostranim tržištima.

Prema njegovim riječima, u BiH je potrebno izraditi strategiju promocije izvoza koja će biti bazirana na snagama pojedinih klastera, kako bi se osigurala veza izvoza i rasta životnog standarda, kao i smanjiti javne rashode, posebno tekuću javnu potrošnju, te povećati investicije iz budžeta i entitetskih razvojnih banaka.

Na današnjem okruglom stolu u Sarajevu, koji su organizovali Kancelarija Svjetske banke u BiH i MIT, učestvovali su predstvanici vlada i političkih stranaka, akademskih krugova, privatnog sektora i civilnog društva.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.