{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovorena pomoć za Zapadni Balkan

F
21.10.2009. u 16:40
0
2
Dogovorena pomoć za Zapadni Balkan
0
Dogovorena pomoć za Zapadni Balkan
Evropska komisija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka i Razvojna banka Vijeća Evrope su, uz podršku članica Evropske unije, postigle dogovor o Investicionom okviru za zapadni Balkan (WBIF), koji treba biti potpisan tokom narednih sedmica, objavljeno je u srijedu na sajtu EBRD-a.
Ove institucije su osigurale zajednički fond za pomoć i zajednički kreditni fond za financiranje prioritetnih projekata u zemljama zapadnog Balkana.

Ta zajednička pomoć će doprinijeti financiranju pripreme i provedbe prioritetnih projekata u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i na Kosovu (u okviru Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1244), navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.

Temeljna priprema i precizan okvir provedbe projekata su od ključnog značaja za dobivanje zajmova i uspješan doprinos ekonomskom rastu zemalja zapadnog Balkana u procesu priključenja EU.

Početno fokusiranje na infrastrukturne sektore, uključujući socijalnu infrastrukturu, bit će prošireno na podršku malim i srednjim poduzećima, energetskoj efikasnosti i ostalim investicijskim sektorima.

Evropska komisija je do sada dodijelila oko 110 miliona eura za podršku općinskim infrastrukturnim projektima i projektima za tehničku pomoć. Te financije su sada dio Zajedničkog fonda za pomoć, ukazano je u saopćenju.

Evropska investicijska banka, EBRD i Razvojna banka Vijeća Evrope obećale su po 10 miliona eura za tehničku pomoć i druge vrste podrške, dok su članice EU i drugi donatori pozvani da daju doprinos posredstvom Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan kojim zajednički upravljaju Evropska investicijska banka i EBRD .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: