Projekt u fazi istrage
208

Direktor Elektroprivrede BiH: Nadamo se realizaciji HE Ustikolina, nemamo mnogo vremena

E. A.
Ustikolina
Ustikolina
Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija tokom posjete BPK Goražde sa premijerkom ovog kantona Aidom Obućom razgovarao je o projektima u oblasti energetike koji se planiraju realizirati u ovom kantonu.

Poseban akcenat stavljen je na kapitalni projekat izgradnje HE Ustikolina, a Andelija je ovom prilikom kazao kako se nada da će ovaj projekat iz faze istražnih radnji preći u fazu realizacije.

"Došli smo ovdje na jedan otvoreni razgovor sa premijerkom i ministrima da dođemo do rješenja koja će biti prihvatljiva za obje strane. Mi ne insistiramo i nećemo nikada insistirati na nekim stvarima koje nisu prihvatljive lokalnoj zajednici, ali isto tako ćemo tražiti rješenja koja će biti prihvatljiva. Obzirom da su građani Općine Foča u FBiH i Goražda ranije iskazali protivljenje gradnji HE Ustikolina, mi ga ne možemo dovoditi u pitanje, a ukoliko je to i dalje opredjeljenje o čemu smo danas razgovarali mi ćemo se naravno okrenuti drugim projektima u FBiH jer mi nemamo više vremena za neka preduga čekanja. Imamo ponude za druge projekte, na drugim lokacijama i mi ćemo se okrenuti njima", poručio je Andelija.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podsjetila je ovom prilikom da su Općinsko vijeće Foča u FBiH i Gradsko vijeće Goražde donijeli odluku da se krene u istražne radnje za HE Ustikolina.

"To znači da te dvije lokalne zajednice, odnosno njihovi predstavnički organi podržavaju takve aktivnosti. Pretpostavljam da su svjesni benefita koji će se u perspektivi desiti, ali to nije bilo jedino pitanje kojeg smo se mi danas dotakli. Elektroprivreda je sa više projekata prisutna u BPK u sve tri lokalne zajednice kada su pitanju MHE koje postoje, a koje su na osnovu Zakona o koncesijama date ovom javnom preduzeću", izjavila je Obuća.

Istakla je ovom prilikom da nema mjesta špekulacijama u javnosti da je izgradnja tunela Hranjen uslovljena izgradnjom HE Ustikolina.

"Izgradnja tunela Hranjen nije bila apsolutno uslovljena drugim projektima koji bi se trebali desiti u BPK jer priča o boljoj povezanosti Sarajeva i Goražda datira od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako da povezanost sa izgradnjom HE Ustikolina ne bih dovodila u taj kontekst", istakla je Obuća.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjetimo da se gradnji HE Ustikolina protive brojne ekološke organizacije , smatrajući kako će eventualnom realizacijom tog projekta, ova lokalna zajednica imati više štete nego koristi.

Danas je razgovarano i o realizaciji projekta u oblasti izvora obnovljive energjie, pa je , izmedju ostalog, konstatovano kako je područje BPK Goražde zbog svog geografskog polazaja pogodno za izgradnju solarnih i vjetroelektrana manjeg kapaciteta.

"U BPK smo napravili našu prvu malu hidroelektranu Osanica, vrlo brzo ćemo biti u prilici da napravimo i prvu solarnu elektranu na teritoriji Grada Goražda. Elektroprivreda BiH je krajem 2020. godine raspisala javni poziv za otkup projekata iz obnovljivih izvora električne energije i javila se jedna privatna firma iz Goražda koja je bila u fazi skoro završetka jedne solarne elektrane i ponudili su da mi preuzmemo taj projekat, za što smo se mi i opredjelili. U toku je prebacivanje dokumentacije sa te firme na EP, vrlo brzo će biti raspisan tender za ugradnju opreme i puštanje u pogon", kazao je Andelija.