Realnost zamijenila euforiju
0

Dionice Facebooka pale za 11 posto

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dionice Facebooka su pale za 11 posto nakon prvog dana trgovanja. Neki od investitora su, u odnosu na petak, u gubitku od 25 posto, a drugi se već prebacuju na sigurnije akcije.

Prodaju dionica Facebooka su pratili problemi, čak u tolikoj mjeri da je Nasdaq promijenio procedure njihove inicijalne javne ponude (IPO).

Dionice Facebooka su na Nasdaqu završile na 34,03 dolara. To je pad od skoro 25 posto u odnosu na cijenu od 45 dolara po dionici, koja je postignuta u petak.

Pad cijena dionica Facebooka je "izbrisao" više od 11 milijardi dolara tržišnog kapitala kompanije.

U ponedjeljak se trgovalo sa skoro 168 miliona dionica Facebooka, zbog čega su bile najaktivnije akcije na američkom tržištu. U petak je razmijenjeno skoro 581 milion dionica, piše Reuters.

"Jedna od stvari koje možete primijetiti kada je Facebook u pitanju je mnogo emocionalnog trgovanja. U toku vikenda, mediji su prenosili mnogo negativnih izvještaja, zbog kojih investitori odlučuju da se povuku sa tržišta", kazao je JJ Kinahan, glavni strateg TD Ameritradea.

Iz Nasdaqa su javili da su napravili neke promjene koje neće dopustiti da se ponove problemi koji su se dešavali u petak, kada zbog grešaka u sistemu trgovci satima nisu znali da li su njihove razmjene bile uspješne.

Glasnogovornici Facebooka su odbili dati izjavu o padu cijena dionica.