Ovo su razlozi
1.1k

Dionica autoputa Tarčin - Ivan (6,9 km) neće biti završena u planiranom roku

F. H.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas gradilište autoputa u Tarčinu i prisustvovao sastanku direktora JP Autoceste FBiH sa predstavnicima izvođača radova firme Euro-asfalt.

Na sastanku se razgovaralo o potrebi za intenziviranjem radova kako bi se ubrzalo eventualno kašnjenje i ispoštovao rok za završetak radova.

Premijer Novalić je istakao da imaju razumijevanje za probleme sa kojim se susreću izvođači radova i da su tu da pomognu da se iznađu najoptimalnija rješenja za probleme do kojih je došlo zbog povećanja cijena.

"Na stabilizaciju stanja u oblasti građevinarstva značajnije mogu utjecati samo povećan opseg gradnje i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata u BiH kakvi su izgradnja autocesta i brzih cesta," poručio je Novalić.

Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH je naglasio da se rokovi moraju ispoštovati, a da se opravdana kašnjenja moraju obrazložiti i dokumentovati.

Jedan od direktora kompanije Euro-asfalt, Jasmin Bučo rekao je kako se do završetka radova neće doći u predviđenom roku, a to je kraj maja 2022. godine. Kao razlog je naveo probleme u vezi sa koronavirusom te manjak resursa na tržištu kao i poskupljenje građevinskog materijala. Kao novi rok za okončanje radova je predvidio polovinu augusta ove godine.

Ukupna dužina dionice Tarčin – Ivan iznosi 6,9 kilometara, a vrijednost investicije je 250 miliona i 731 hiljada KM bez PDV-a. Na ovu dionicu se privremeno gradi spojna cesta a koja će osigurati komunikaciju između magistralne ceste M17 za pravac prema Konjicu i autoceste A1 Sarajevo–Mostar.