Investicije
0

Dejtonska koalicija za privredni razvoj sarađivat će sa BBI bankom i SBF-om

Klix.ba
Delegacija grada Dejtona sa vijećnikom u Gradskom vijeću Mattom Josephom na čelu, koja boravi u radnoj posjeti Sarajevu, posjetila je danas Bosna Bank International (BBI).

U razgovoru s direktorom BBI banke Amerom Bukvićem predstavnici grada Dejtona i Dejtonske koalicije za privredni razvoj čestitali su BBI banci i njenom rukovodstvu na organizaciji međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum, koja predstavlja odličnu platformu za zajednički nastup kompanija iz jugoistočne Evrope prema svjetskim tržištima.

Direktorica programa Vlade Dejtonske koalicije za privredni razvoj Kelly Geers posebno se zanimala za unapređenje saradnje grada Dejtona i BBI banke, BBI VIP Business Cluba i SBF-a, te izrazila namjeru da pomogne u razvoju malih i srednjih preduzeća i pokretanju proizvodnje u BiH. Gosti iz SAD-a izrazili su spremnost da zajednički sa predstavnicima BBI banke rade na povezivanju američkih tržišta sa tržištima jugoistočne Evrope i zemalja Istoka i Zaljeva.

Dejtonska delegacija je podržala i incijativu BBI banke o internacionalizaciji Sarajeva, kao modela za prevazilaženje ekonomske krize, s posebnim naglaskom na razvijanje univerzitetske saradnje ovih gradova. Bukvić je predstavio ideju BBI banke o Sarajevu kao regionalnom edukacionom centru, te unapređenju ovog projekta kroz implementiranje američkih obrazovnih programa za poduzetništvo i zdravstvo. Gosti iz SAD-a su izrazili zadovoljstvo susretom i zahvalnost BBI banci na kooperativnosti i podršci u edukacionim programima poduzetništva kroz BBI akademiju, koja bi studentima/poduzetnicima pružila sva neophodna znanja iz islamskog bankarstva, a najboljim osiguravala i finansiranje za otpočinjanje biznisa.

Drugi vid saradnje BBI banke i SBF-a sa Dejtonom otvoren je kroz mogućnost ulaganja u zdravstvenu zaštitu u BiH izgradnjom američke bolnice, kao i SPA centara, koji bi ljekovitim vodama koje BiH posjeduje privukli posjetitelje iz regije u Sarajevo i BiH.

Govoreći o prednostima koje BiH posjeduje, Bukvić je naglasio i važnost ljudskog potencijala, koji naša zemlja posjeduje, navodeći primjer Srebreničana Adnana Golubovića, jednog od deset najboljih inžinjera u vodećoj svjetskoj avioindustrijskoj kompaniji Boeing. Predstavnici BBI banke upoznali su delegaciju Dejtona o Golubovićevom projektu proizvodnje kompozitskih materijala, koje je predstavio na prošlom SBF-u, nakon čega su izrazili želju da ostvare saradnju i u ovoj oblasti.