Investicije
32

Da li je BiH iskoristila simbolički kapital u arapskim zemljama?

Piše: S. H.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Privredno-ekonomska saradnja BiH sa arapskim zemljama do sada se u većini slučajeva zasnivala na bazi sadake i ukoliko želimo pratiti zemlje iz regiona moramo promijeniti pristup i saradnju sa zemljama Bliskog istoka, ističe u razgovoru za Klix.ba analitičar dešavanja na Bliskom istoku Muhamed Jusić

Još od vremena Jugoslavije koja je gajila dobre odnose s arapskim zemljama, najviše zbog Pokreta nesvrstanih, tradiciju saradnje i međusobnog podržavanja sa zemljama Bliskog istoka nastavila je i BiH. Međutim, postavlja se pitanje koliko je mogućnosti iskorišteno za dodatno unapređenje odnosa BiH i zemalja Bliskog istoka.

To se najviše odnosi na privredno-ekonomsku saradnju i simbolički kapital koji je BiH imala u zemljama Zaljeva. BiH nije na pravi način iskoristila poziciju i na neki način povlašteni položaj koji je imala u saradnji s arapskim zemljama, i ukoliko želimo konkretnije promjene potrebna nam je strategija.

"Nažalost, posljednjih godina Bosna i Heregovina, koja je imala značajan simbolički kapital u tim zemljama, ne samo da ga nije iskoristila, nego smo nekim nepromišljenim potezima naše vanjske politike i nedosljednim uvlačenjem u tamošnje političke i ideološke sukobe ohladili svoje odnose s ključnim političkim akterima. Zbog toga smo izgubili brojne investicije i tradicionalne prijatelje", ističe Jusić.

Pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH postoji odjel ekonomske diplomatije, čiji je osnovni zadatak da koordinira aktivnosti diplomatsko konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u domenu privredne prezentacije Bosne i Hercegovine u svijetu.

Umjesto konkretnih i novih projekata i planova s mogućnošću saradnje za bh. kompanije, vlasti kao da još uvijek očekuju donatorski odnos prema BiH, bez jasne strategije i međusobno ravnopravnog partnerskog odnosa.

"BiH je za razliku od Srbije i Hrvatske, koje su mnogo bolje iskoristile saradnju sa arapskim zemljama, očekivala sadaku i napravila takvu sliku o sebi da se od nas očekuje servilnost kakva se ne očekuje od drugih", naglašava Jusić.

Ipak, brojne aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova i najave uspostave partnerskih odnosa sa brojnim zemljama prilika su koju BiH mora iskoristiti. Prije svega, krajem januara najavljena je zvanična posjeta emira Katara Bosni i Hercegovini, šeiha Tamim bin Hamada et-Thanija, kao i dolazak u zvaničnu posjetu našoj zemlji princa Saudijske Arabije Muhameda bin Selmana, pa možda i samog kralja Selmana.

Osim toga, najavljena je mogućnost posjete i emira države Kuvajt šeiha Sabaha el-Ahmada el-Džabera es-Sabaha. To su konkretni koraci koje bi bh. vlasti i privrednici trebali iskoristiti u cilju poboljšanja odnosa BiH sa arapskim zemljama, te uspostavu privredne saradnje.

"Odnosi BiH sa zemljama Bliskog istoka moraju počivati na principu državničkog odnosa, samopoštovanja i nemiješanja u tamošnje sukobe, koji nisu samo na relacijama Iran - Saudijska Arabija, nego su u brojnim slučajevima daleko kompleksniji, o čemu se kod nas malo zna. Odnose umjesto na sadaka-fondovima treba graditi na poslovnim vezama i ekonomiji, a zajednički interes staviti u prvi plan. Ovo je prema mom mišljenju jedinstvena prilika za koju se ozbiljno trebamo pripremiti", zaključuje Jusić u razgovoru za Klix.ba